Ministers Kamp en Macron openen Frans-Nederlands Economisch Jaar bij Grand Départ

Aan de vooravond van de Tour de France openen minister Henk Kamp van Economische Zaken en zijn Franse collega Emmanuel Macron vandaag het Frans-Nederlands Economisch Jaar in Utrecht. Doel van het jaar is om met tal van activiteiten de banden tussen Franse en Nederlandse bedrijven aan te halen en om wederzijdse investeringen te versterken. Bij de opening zijn bijna honderd Nederlandse en Franse bedrijven, zoals Peugeot, Areva, Unilever, Rabobank, ING, MEDEF, Decathlon en Shell, KLM-AirFrance aanwezig om met elkaar te spreken over hoe er meer uit de goede wederzijdse economische relaties te halen is.

Minister Kamp: “Frankrijk staat in de top drie van de belangrijkste landen voor onze bedrijven om naar toe te exporteren. Ruim 1700 Nederlandse bedrijven investeren al in Frankrijk en er liggen nog mogelijkheden om de Franse markt met 66 miljoen inwoners beter te bedienen. De start van de Tour de France in Utrecht en het Frans-Nederlands Economisch Jaar dat daarop volgt, bieden bij uitstek gelegenheid om extra impulsen te geven aan de goede economische samenwerking. Nederlandse en Franse bedrijven worden hierdoor beter in staat gesteld om te profiteren van de aantrekkende Europese economie.”

Minister Macron: “Met het Frans-Nederlands economisch jaar willen we onze landen dichter bij elkaar brengen. We delen al veel, investeringen, innovatie en hebben dezelfde Europese prioriteiten, bijvoorbeeld de digitalisering van de industrie. Deze samenwerking willen we komend jaar vieren en versterken.”

Tijdens de opening krijgen de Nederlandse Tour de France winnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen de hoogste Franse onderscheiding, la Légion d'honneur, opgespeld door de Franse meervoudig tourwinnaar Bernard Hinault.

Nederlandse Tour de France winnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen  krijgen in aanwezigheid van de ministers Kamp en Macron de hoogste Franse onderscheiding, la Légion d'honneur.

Tourwinnaars Joop Zoetemelk (1980) en Jan Janssen (1968) krijgen de hoogste Franse onderscheiding, la Légion d'honneur, in aanwezigheid van ministers Kamp en Macron.

Nederlandse ondernemers exporteren jaarlijks voor € 35,4 miljard euro aan producten en diensten naar Frankrijk. Andersom exporteren Franse bedrijven jaarlijks goederen en diensten ter waarde van € 18,4 miljard euro naar ons land.

In het kader van het Frans-Nederlands Economisch jaar zullen Nederlandse en Franse bedrijven verschillende samenwerkingsovereenkomsten sluiten. Daarnaast organiseren ondernemers tal van evenementen over en weer zoals bedrijfsbezoeken en seminars op negen thema’s waaronder energie, logistiek en de creatieve industrie. Hierdoor worden de relaties verstevigd en culturele barrières voor het zakendoen verder beslecht.

De samenwerking tussen beide landen in het Economisch Jaar biedt bovendien mogelijkheden om tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland in 2016 samen op te trekken met de Franse regering. De sluiting van het jaar zal plaatsvinden in juni 2016 tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk.