Koenders bij twintigste herdenking Srebrenica

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken woont namens de Nederlandse regering op zaterdag 11 juli in Potocari de twintigste herdenking van de val van Srebrenica bij. De avond ervoor spreekt hij enkele nabestaanden van de slachtoffers van deze dramatische gebeurtenis. Tijdens de herdenking geeft de minister een toespraak.

Koenders vindt het van belang om ter plaatse respect te betuigen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. ‘We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar we mogen het nooit vergeten’, aldus de minister. Tijdens de plechtigheid in het mede door Nederland gefinancierde Potocari Memorial Center, de vroegere compound van Dutchbat, worden stoffelijke resten begraven van slachtoffers die in het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd.

Koenders waardeert het dat organisaties van nabestaanden hem de gelegenheid geven om tijdens de herdenking een toespraak te houden. Het is de eerste keer dat een Nederlandse bewindspersoon dit doet.

Het bezoek aan Srebrenica maakt deel uit van een bredere reis van de minister door Centraal- en Oost-Europa. Koenders bezoekt van 8 tot en met 11 juli naast Bosnië-Herzegovina ook Polen, Oostenrijk, Kroatië en Servië.

In Warschau spreekt Koenders op woensdag 8 juli op de ambassadeursconferentie, waar alle Poolse ambassadeurs bij elkaar zijn. Daarna overlegt hij met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Schetyna. Ook zal hij in gesprek gaan met de staatssecretaris van Europese Zaken, Trzaskowski.

Volgens Koenders trekt Nederland graag op met Polen. ‘Het land heeft zich de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een belangrijke speler binnen de EU. Het is goed om bij elkaar te komen om te bespreken op welke gebieden we onze samenwerking kunnen intensiveren’, aldus Koenders, die tijdens zijn bezoek aan Warschau tevens het hoofdkwartier van EU-grensbewakingsmissie Frontex bezoekt.

Na Warschau reist Koenders door naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hier spreekt hij eveneens met zijn ambtgenoot Sebastian Kurz. ‘Oostenrijk is een belangrijke internationale partner. Onder meer omdat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hier gevestigd is’, zegt de minister. Koenders en Kurz spreken behalve over de situatie in Oekraïne en Syrië ook over rechtsstatelijkheid in de EU en in de toetredingslanden.

Op donderdag 9 juli is Koenders in Kroatië, waar hij deelneemt aan het Croatia Forum in Dubrovnik. De laatste stop van de reis van de minister is op 11 juli in Belgrado. Hij spreekt hier met zijn Servische collega Dačić. Onderwerp van gesprek is onder meer het EU-toetredingsproces van Servië. Nederland steunt het land bij de noodzakelijke hervormingen, met name op het gebied van rechtsstaatontwikkeling.