Nederlandse bedrijven investeren in ebola-landen

Nederlandse bedrijven willen graag investeren in de door ebola getroffen landen in West-Afrika. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), die momenteel een bezoek brengt aan Liberia, Sierra Leone en Guinee, samen met een delegatie van 31 Nederlandse bedrijven en organisaties.

Het gaat om de eerste handelsmissie in de getroffen landen sinds de uitbraak van de ebola-epidemie. Ploumen: ‘Ons motto is steeds geweest: isoleer ebola, niet de landen. De ziekte is nog niet verslagen, maar wel meer onder controle en de landen zijn open for business. Nu investeren betekent straks meer werk, betere infrastructuur en een sterkere gezondheidszorg. Zodat een epidemie als deze zich niet herhaalt.’ De meegereisde bedrijven en organisaties zijn werkzaam in allerlei sectoren, waaronder landbouw, water, logistiek, life sciences en gezondheidszorg. 

Vandaag is de Nederlandse delegatie in Sierra Leone, dat voor de epidemie een groeicijfer had van 20%. Door de epidemie is dat percentage teruggevallen naar 6%. Tijdens een rondetafelbijeenkomst met bedrijven en politici tekende het Nederlandse bedrijf The Waste Transformers een overeenkomst om in Sierra Leone energie op te wekken uit vuilnis. Verder gaan VEKA Shipbuilding en IML twee veerboten bouwen en gaat Natural Habitats investeren in een organische palmolieplantage en duizenden kleine boeren helpen hun opbrengsten te verbeteren. Ook tekende de Nederlandse organisatie SLCU een samenwerking met de overheid van Sierra Leone om Sierra Leoonse Nederlanders actiever te betrekken bij de ontwikkeling van hun geboorteland. Tot slot heeft Ploumen namens de Nederlandse regering haar handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst tussen Sierra Leone, Guinee, Rwanda en Ghana om de lokale gezondheidsstelsels te versterken en beter toe te rusten voor epidemieën als Ebola. 

MKB’ers 

Nederland heeft onlangs het Dutch Good Growth Fund opengesteld voor de drie landen, waardoor MKB’ers makkelijker financiering kunnen krijgen voor investeringen die bijdragen aan lokale duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid. Ook is het DRIVE-programma opengesteld, dat investeringen in de lokale infrastructuur helpt te financieren, en kunnen studenten uit deze landen beurzen krijgen om in Nederland te studeren. Ploumen: 'We zijn hier met een lange termijn visie: investeren in het kapitaal van de landen zelf, zodat mensen hier een betere toekomst krijgen. Onderdeel daarvan is ook het verbeteren van de lokale belastingstelsels, zodat landen meer inkomsten kunnen genereren voor investeringen in zorg en onderwijs'. 

Gisteren waren minister Ploumen en de handelsmissie in Liberia, waar naast verschillende netwerkevenementen een seminar werd bezocht over risico's voor internationale ondernemers op het gebied van milieu en landrechten. In Sierra Leone werd vandaag onder meer een bezoek gebracht aan een scheepswerf en een brouwerij die voorop lopen in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ploumen: 'Bedrijven die hier aan de slag gaan, moeten goed beseffen welke problemen spelen en hoe dat effect heeft op hun activiteiten. Onze bedrijven hebben in dat opzicht een hele goede reputatie, omdat ze echt investeren in de lokale maatschappij en zorgen voor banen, opleidingen en kennisoverdracht.' 
Morgen bezoekt de delegatie Guinee. Naast het economische programma staan voor Ploumen ook politieke onderwerpen als migratie, mensenrechten en democratisering op de agenda. 

Karel Doorman 

Nederland was intensief betrokken bij de noodhulpoperatie tijdens de ebola-uitbraak. In totaal is er 48,8 miljoen euro uitgegeven aan noodhulp en is het joint-support schip Karel Doorman twee keer ingezet om hulpgoederen te verschepen. Drie Nederlandse mobiele laboratoria en 50 laboranten werden ingezet om te helpen met ebola-tests in Sierra Leone en Liberia.