Oranjestad en Den Haag trekken samen op richting klimaattop Parijs

Minister-president Eman (Aruba) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) spraken in het Canadese Toronto over de samenwerking van Nederland en Aruba in aanloop naar de grote klimaatconferentie later dit jaar. Aruba maakt deel uit van de Koninkrijksdelegatie naar de COP21.

Premier Eman is in Toronto als Keynote Speaker tijdens de International Economic Forum of the Americas. Staatssecretaris Mansveld spreekt op de Climate Summit of the Americas over CO2-prijzen om klimaatverandering tegen te gaan en over de economische kansen van de aanpak van klimaatverandering.

Staatssecretaris Mansveld: ‘In Aruba zijn de laatste jaren grote vorderingen gemaakt in de overgang naar energie-onafhankelijkheid. Aruba toont aan dat klimaatactie en groei goed samen gaan. Daarmee zijn zij een goed voorbeeld voor andere eilanden in het Caribisch gebied die kwetsbaar zijn in een wereld die meer dan twee graden zou opwarmen.’

De Arubaanse regering werkt al enkele jaren samen met de Carbon War Room van Richard Branson met als doelstelling dat Aruba in 2020 volledig klimaatneutraal moet zijn. ’Rocky Mountain Institute, de Nederlandse TNO en de Amerikaanse Department of Energy hebben met Aruba gepartnerd om deze doelstellingen te bereiken,’ aldus premier Eman. Daarmee wordt Aruba ’s werelds eerste duurzame economie die alle energie uit niet-conventionele bronnen haalt.

De Carbon War Room, Rocky Mountain Institute en Aruba organiseren aan de vooravond van COP21 hierover samen een Learning Event voor Small Island Developing States (SIDS) op 26-27 oktober 2015.