Eindmeting project Eigen Kracht

In 2011 sloot het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap overeenkomsten met 22 gemeenten voor de uitvoering van een nieuw emancipatieproject: Eigen Kracht. Doel was laag opgeleide vrouwen zonder werk of uitkering te activeren en een duwtje in de rug te geven naar een opleiding, een baan of een eigen onderneming.

DSP-groep heeft in opdracht van het ministerie van OCW drie metingen uitgevoerd (in 2012, 2013 en 2014) naar de voortgang. Deze eindrapportage beschrijft de resultaten en de effecten van het project Eigen Kracht.

Uit de eindmeting blijkt onder meer dat:

  • tussen 2011 en eind 2014 in de geënquêteerde gemeenten bijna 6.400 vrouwen deel hebben genomen aan Eigen Kracht. Dit is 103% van het totaal aantal vrouwen dat de gemeenten samen met het ministerie van OCW wilden bereiken.
  • de uitstroom van deelnemers naar werk of opleiding tussen de 16 en 20% ligt.
  • de oorspronkelijke doelgroep (laagopgeleide vrouwen zonder baan en zonder uitkering) beperkt bereikt is. Omdat ook middelbaar – en hoogopgeleide vrouwen of vrouwen met een uitkering belangstelling bleken te hebben en er voor hen ook sprake bleek te zijn van een grote afstand tot de arbeidsmarkt, is de doelgroep voor Eigen Kracht in de loop van 2013 verbreed.

Vanwege de positieve tussenresultaten heeft het project Eigen Kracht inmiddels een vervolg gekregen.