Toolkit meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

De overheid stimuleert managers en beroepskrachten een meldcode in hun organisatie in te voeren. De toolkit Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt hierbij.

Hulpmiddelen voor invoeren meldcode

Meldcode op uw smartphone of tablet

Download de gratis Meldcode app: Meldcode app voor iPhone of iPad of Meldcode app voor Android. Dan heeft u de stappen van de meldcode altijd bij de hand. Ook kunt u direct contact opnemen met Veilig Thuis in uw regio. Veilig Thuis is de opvolger van de Steunpunten Huiselijk Geweld en het Advies en Meldpunt kindermishandeling. Met de samenvoeging komt er meer samenhang in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De Meldcode App heeft ook nog de volgende functionaliteiten:

  • U kunt het stappenplan aanpassen aan de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van uw eigen organisatie. Het is mogelijk om de volgorde van de stappen te wijzigen en eventuele extra stappen toe te voegen. Zo maakt u de meldcode app helemaal op maat voor uw eigen organisatie. Vervolgens kunt u het gewijzigde stappenplan delen met collega's.
  • U kunt per stap notities invoegen. U kunt bijvoorbeeld het telefoonnummer van een deskundige collega toevoegen bij stap 2. Of u kunt aangeven welke (groepen) medewerkers bepaalde stappen moeten doorlopen. De notities deelt u eenvoudig met anderen.

Trainingen werken met een meldcode

Beroepskrachten die in aanraking kunnen komen met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling kunnen trainingen volgen. Bijvoorbeeld de training Werken met een meldcode. Alle trainingen vindt u in de databank bij- en nascholing Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Geeft u zelf een training en wilt u deze toevoegen aan de databank? Gebruik dan dit digitale aanmeldformulier.

De Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling (LVAK) biedt onder andere bijscholingscursussen. Ze zijn bedoeld voor aandachtsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor de invoering van de meldcode in hun organisatie. Als hier gebruik van wilt maken, moet u wel lid zijn van de LVAK.

Online cursussen werken met een meldcode

Voor professionals die moeten werken met een meldcode zijn er op de website van augeo verschillende online cursussen en colleges beschikbaar. Zoals een korte voorlichtingscursus over de meldcode of bijvoorbeeld een cursus voor managers en leidinggevenden die een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gaan implementeren in hun organisatie. Ook zijn er cursussen voor:

  • huisartsen en assistenten;
  • medisch specialisten;
  • medewerkers in ziekenhuizen;
  • thuis- en gehandicaptenzorg;
  • kinderopvang;
  • politie en justitie;
  • primair en voortgezet onderwijs.

Hulppakket voor scholen aanpak kindermishandeling

Speciaal voor basisscholen is het Safe You Safe Me Meldcode+ pakket ontwikkeld. Met het pakket kan de de school op een gemakkelijke en snelle manier voldoen aan de wet. Ook bevat het hulpmiddelen om de meldcode levend te houden.