Wijziging Regeling materialen en chemicaliën drink- en warm tapwatervoorziening (technische aanpassingen 2015)

De Regeling materialen en chemicaliën leidingwater is recent herzien en in juli ter notificatie aan de Europese Commissie aangeboden. De wijzigingen volgen Europese ontwikkelingen op het gebied van geharmoniseerde testmethoden en het advies van Commissie van Deskundigen Materialen en Chemicaliën.

De wijzigingen volgen eveneens afspraken die gemaakt zijn binnen het samenwerkingsverband van enkele Europese lidstaten bekend onder de naam 4/5 MS. De door de samenwerking bereikte harmonisatie van de onderzoeksmethoden, beoordelingsmethodieken en criteria maakt het tussen deze samenwerkende lidstaten makkelijker over te gaan tot wederzijdse erkenning van producten in contact met drinkwater.

De Regeling materialen en chemicaliën leidingwater stelt nadere regels voor bij de drinkwatervoorziening te gebruiken materialen en chemicaliën en de wijze waarop deze worden toegepast. De kern van de Regeling is dat materialen, chemicaliën en producten, die worden gebruikt voor de productie en distributie van leidingwater, dienen te worden beoordeeld op mogelijke risico's voor de volksgezondheid.