Koenders: ernstige zorgen over mensenrechtensituatie Azerbeidzjan

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zijn scherpe veroordeling uitgesproken over de jarenlange gevangenisstraf die een Azerbeidjaanse rechtbank heeft opgelegd aan mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus. ‘Deze uitspraak is een schok voor vrienden en familie, niet het minst voor de in Nederland wonende dochter van het echtpaar’, aldus Koenders.

Het toenemend gebrek aan respect voor de mensenrechten in Azerbeidzjan baart de minister ernstige zorgen. ‘Azerbeidzjan moet zijn internationale verplichtingen nakomen en de mensenrechten en fundamentele vrijheden respecteren’, vindt Koenders. Nederland zal deze boodschap bilateraal en in EU-verband blijven overbrengen aan de regering in Bakoe.

Nederland was als waarnemer aanwezig bij de zaak-Yunus. Koenders vindt het van belang dat Azerbeidzjan zorgt dat buitenlandse waarnemers toegang hebben tot de rechtszittingen. ‘Een open en transparante rechtsgang is een belangrijke voorwaarde voor een rechtsstaat’, stelt Koenders. Lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, riepen vandaag in een verklaring op tot herziening van de zaak en vrijlating van Leyla en Arif Yunus.