Koenders pleit voor vrijlating Syrische mensenrechtenverdedigers - "de helden van deze tijd"

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zondag, op de internationale VN-dag tegen gedwongen verdwijningen, opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van vier Syrische mensenrechtenverdedigers. Het gaat om de zogeheten 'Douma Four', die zich vanaf de start van de vreedzame opstand tegen het regime van president Assad in 2011 sterk maakten voor de bescherming van mensenrechten in Syrië.

'Er heerst een ijzige stilte rondom de wandaden en massamoorden van het regime Assad. De belangrijke strijd die wij dag in dag uit tegen ISIS voeren, mag nooit leiden tot passiviteit rond de massale mensenrechtenschendingen door Assad. De Douma 4 zijn "de helden van deze tijd"', aldus minister Koenders.

Razan Zeitouneh, Samira al-Khalil, Wael Hamade en Nazem Hammadi zijn vier Syriërs die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor de bescherming van de mensenrechten. De vier documenteerden via het Violations Documentation Centre (VDC) mensenrechtenschendingen die tegen de Syrische bevolking zijn begaan, totdat zij 9 december 2013 door gewapende mannen werden ontvoerd uit hun kantoor in Douma. Tot op de dag van vandaag is niets bekend over het lot van de 'Douma Four'.

'Deze mensen en hun organisatie doen belangrijk werk. Dit is het moment om informatie te verzamelen voor een eventueel toekomstig strafproces. Dat is een van de manieren om ervoor te zorgen dat de daders uiteindelijk hun straf niet ontlopen', aldus Koenders.

Nederland steunt het werk van mensenrechtenverdedigers in Syrië. Koenders pleit ervoor dat het Internationaal Strafhof in Den Haag de situatie in Syrië mag onderzoeken. Ook heeft de minister al opgeroepen de VN-Commission of Inquiry toegang te geven tot het door oorlog verscheurde land. Tevens draagt Nederland 750.000 euro bij aan het Syria Justice and Accountability Center, een van de organisaties die zich richt op het documenteren van de misdaden en mensenrechtenschendingen.