Koenders spreekt John Kerry in Alaska

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in Alaska uitgebreid met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry gesproken over het voortgaande geweld in Oost-Oekraïne, de gezamenlijke strijd tegen ISIS, de Europese migratieproblematiek en de gevolgen van klimaatverandering voor de wereldwijde veiligheid. De twee ministers spraken elkaar en marge van de klimaatconferentie GLACIER, een grootschalige klimaattop onder leiding van President Obama.

Ministers Koeders en Kerry spreken met elkaar in Alaska

Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken

De ministers spraken allereerst over COP21 en de noodzaak en mogelijkheden om tot een ambitieus klimaatakkoord te komen. Minister Kerry bedankte Koenders voor de inzet t.a.v. Arctische samenwerking en de steun voor de Arctische Verklaring ter bescherming van het poolgebied.

Beide ministers maken zich zorgen over het voortdurend conflict in Oost-Oekraine en Syrie en spraken over de migratieproblematiek in Europa. Minister Koenders lichtte de VS in over het aankomende EU-Voorzitterschap.  

Koenders is blij met de goede band met de Amerikanen. 'Amerika staat aan onze zijde in de strijd om de MH17-daders te berechten. Dat is ons veel waard', aldus de minister. 

De strijd tegen terrorisme kwam ook uitvoerig aan de orde tijdens het gesprek. 'Nederland en de Verenigde Staten bieden gezamenlijk het hoofd aan terrorisme', aldus Koenders. 'De strijd tegen ISIS maakt hier deel van uit. De VS en Nederland zijn bovendien allebei zeer actieve spelers in het Global Counterterrorism Forum (GCTF).' VS is afgelopen twee jaar co-voorzitter geweest van het GCTF. Koenders: 'Ik kijk er naar uit het co-voorzitterschap eind september van Kerry over te nemen. Internationaal terrorisme is een bedreiging voor ons allen, en ook Nederland draagt zorg voor de bestrijding hiervan.'