Nederland, Mexico en Malawi pakken samen overstromingen in Malawi aan

'Deze drie landen staan voor een veranderde wereld en een andere manier om ontwikkelingsdoelen te bereiken. Traditionele donoren, nieuwe midden-inkomenslanden en ontwikkelingslanden werken op een gelijkwaardige manier samen en leren van elkaar.' Nederland gaat samen met Mexico en Malawi werken aan oplossingen voor overstromingen in het land. De drie landen gaan daarvoor een speciale samenwerkingsovereenkomst aan, die minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag heeft ondertekend in Mexico-Stad. De samenwerking moet als een voorbeeld dienen voor de uitvoering van de nieuwe VN-ontwikkelingsdoelen die in september in New York worden vastgesteld.

Malawi kampt jaarlijks met overstromingen en grote droogte. Nederland, Mexico en Malawi gaan nu in drie meest getroffen regio’s in dat land aan de slag. Ploumen: 'Er zijn enkele simpele oplossingen, zoals het in kaart brengen van de jaarlijkse weerspatronen en een waarschuwingssysteem via mobiele telefoon. Maar ook voorlichting over zuinig watergebruik. Dankzij deze samenwerking wordt een langdurig probleem van Malawi aangepakt. En overheden, bedrijven en kennisinstellingen uit de drie landen kunnen leren van elkaars ervaringen.' Een expertmissie uit de drie landen heeft twee weken geleden de gebieden bezocht en een werkplan geschreven.

De ondertekening vond plaats tijdens de halfjaarlijkse conferentie van het Global Partnership for Effective Development Cooperation (GPEDC), waar Nederland, Mexico en Malawi de drie co-voorzitters van zijn. In het GPEDC werken 161 landen en 56 organisaties samen om op een vernieuwende manier de nieuwe VN-ontwikkelingsdoelen te bereiken. Ploumen: 'Om extreme armoede uit te bannen is een nieuwe aanpak nodig. Want de uitdagingen zijn groot en de middelen beperkt. Er moeten meer partnerschappen komen tussen rijke en arme landen en met bedrijven, organisaties en filantropische instellingen. In Malawi laten we zien hoe succesvolle partnerschappen eruit kunnen zien.'

Nederland ziet in trilaterale partnerschappen een oplossing voor een veranderende ontwikkelingswereld. Zo is er de samenwerking met China en Indonesië gericht op het introduceren van duurzame palmolie. Als reactie op de Ebola-crisis is Nederland een samenwerking aangegaan met Rwanda en Ghana om de gezondheidszorg in Guinee en Sierra Leone te versterken

Eind september worden tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York de nieuw ontwikkelingsdoelen aangenomen. Nederland pleit voor een gecombineerde aanpak van hulp, handel en investeringen om die doelen te bereiken. Dat betekent dat het bedrijfsleven een grotere rol moet krijgen, maar ook ontwikkelingslanden in staat moeten worden gesteld om zelf een grotere bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door hun belastingdiensten te verbeteren.