Minister van der Steur en Marktplaats starten campagne tegen heling

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats, hebben de aftrap gegeven voor de campagne Stop Heling. Het doel van het gezamenlijke initiatief is burgers bewust te maken van het risico dat zij gestolen goederen kunnen kopen en zich daarmee onbedoeld schuldig maken aan heling. De campagne informeert en adviseert mensen, over wat ze zelf kunnen doen om heling te voorkomen.

Dat gebeurt in de komende weken onder andere door radiospots, advertenties op Marktplaats.nl en door 100.000 flyers, die worden verspreid in de winkels van Media Markt, dixons, Scheer en Foppen en MyCom. Ook de verzekeraars Interpolis en DeltaLloyd ondersteunen de campagne.

Minister van der Steur: “Als minister van Veiligheid en Justitie ben ik een groot voorstander van publiek-private samenwerking op dit terrein. Marktplaats werkt al enkele jaren samen met mijn ministerie, de politie en het Openbaar Ministerie. Met succes pakken we in nauwe samenwerking internetoplichters aan. Via deze gezamenlijke voorlichtingscampagne willen we consumenten alert maken. Wil je online spullen kopen of verkopen? Prima! Maar let op dat je geen gestolen waar koopt. Met een paar slimme, eenvoudige trucjes kun je dat voorkomen.”

Olivier van Duijn, directeur Marktplaats: “Elke dag handelen miljoenen mensen via Marktplaats. Dat gaat vrijwel altijd goed, en daar moeten we trots en zuinig op zijn. Daarom slaat Marktplaats.nl in deze campagne de handen ineen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Eerder deden we dat al in de strijd tegen internetoplichting, wat ervoor zorgde dat internetoplichting via Marktplaats met de helft is afgenomen. Dit bewijst hoe groot de impact van gezamenlijke inspanning kan zijn. Wij zijn er van overtuigd dat we ook in deze campagne tegen heling een groot verschil gaan maken”.

Stopheling.nl

De afgelopen jaren is door alle betrokken partijen veel geïnvesteerd in het voorkomen van heling. Ook lanceerde de politie het Digitaal Opkopers Register en de site Stopheling.nl met een database van alle goederen die sinds 2010 als gestolen zijn geregistreerd. Deze database bevat inmiddels 1.024.455 registraties van gestolen goederen. Burgers en bedrijven die tweedehands goederen willen kopen, kunnen op basis van het unieke serienummers controleren of deze als gestolen geregistreerd staan.