Gemeenschappelijke economische missie Nederland en Vlaanderen naar Atlanta

Minister-president Rutte en de Vlaamse minister-president Bourgeois leiden van 5 tot en met 7 oktober 2015 een gemeenschappelijke economische missie naar Atlanta (Georgia), in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Zij worden vergezeld door een handelsdelegatie van 85 Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen. Met het Business Diner, seminars en bedrijfsbezoeken worden contacten tussen Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse bedrijven gelegd en bestaande relaties verdiept.

De Verenigde Staten zijn voor zowel Nederland als Vlaanderen een belangrijke economische partner. Nederland behoort al jaren tot de top vijf van buitenlandse investeerders in de VS. De VS zijn de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. De wederzijdse handel tussen Nederland en de VS bedroeg in 2014 46 miljard euro.

Georgia is een van de snelst groeiende staten van de Verenigde Staten. Het centrum van deze groeiregio is Atlanta. Met de drukste passagiersluchthaven ter wereld is deze stad de toegangspoort tot de VS, zoals de Vlaamse-Nederlandse regio de toegangspoort tot Europa is. Steeds meer bedrijven uit Atlanta vestigen zich in de Vlaams-Nederlandse Deltaregio en andersom. Met name op het gebied van logistiek, IT en cybersecurity zijn er kansen voor samenwerking.

Het programma begint maandagmiddag 5 oktober met een ceremonie bij het Martin Luther King Memorial. Atlanta is de geboorteplaats van Martin Luther King, de leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren ‘60. Minister-president Rutte en minister-president Bourgeois leggen beiden een krans. Bij de ceremonie zijn leerlingen van de Nederlands-Vlaamse school De Molenwiek aanwezig. Aan het begin van de avond ontmoeten Rutte en Bourgeois bij de officiële start van de economische missie alle Nederlandse en Vlaamse deelnemers.

De volgende ochtend, dinsdag 6 oktober, spreken minister-president Rutte en minister-president Bourgeois tijdens een ontbijtbijeenkomst met lokale Nederlandse en Vlaamse ondernemers. Aansluitend openen zij een seminar over IT en nemen zij deel aan een seminar over logistiek en wat Nederland, Vlaanderen en Georgia samen hebben te bieden op dit gebied. In de middag wordt een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Coca Cola. Vervolgens leggen Rutte en Bourgeois gezamenlijk een krans bij de monumenten voor soldaten uit Georgia die hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van de Lage landen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze kranslegging wordt gevolgd door een herdenkingsceremonie in aanwezigheid van gouverneur Deal van Georgia. De dag wordt afgesloten met een handelsdiner met het Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse bedrijfsleven in aanwezigheid van burgemeester Reed van Atlanta. Tijdens het diner worden verschillende overeenkomsten en contracten getekend.

Woensdag 7 oktober bezoeken minister-president Rutte en minister-president Bourgeois de Federal Reserve Bank van Atlanta. Hier nemen zij deel aan een discussieforum over mobiele financiële diensten en cybersecurity. Hiermee sluiten minister-president Rutte en minister-president Bourgeois hun gezamenlijke bezoek aan Atlanta af. Minister-president Rutte opent in de middag het nieuwe Amerikaanse hoofdkantoor van het Nederlandse bedrijf Backbase in Atlanta. Dit bedrijf maakt software voor online- en mobiel bankieren. Rutte sluit zijn bezoek aan Atlanta af met de opening van een nieuwe composietenfabriek van Fokker Aerostructures.