Plasterk benoemt referendumcommissie

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de referendumcommissie benoemd. Voorzitter is mevrouw mr. M.C. van der Laan. De leden zijn mevrouw prof. mr. A.B. Blomberg, mevrouw prof. mr. drs. W. den Ouden, de heer prof. dr. R.A. Koole en de heer dr. R.J. Renes. Zij zijn benoemd voor een periode van 4 jaar.

De referendumcommissie is een onafhankelijke commissie met 4 wettelijke taken, te weten:

  • Het bepalen van de dag waarop een referendum wordt gehouden. De Referendumcommissie besluit daarover na overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
  • Het bepalen hoe de wet waarover een referendum wordt gehouden wordt aangeduid op het stembiljet.
  • Het geven van informatie aan de kiezers over de wet waarover een referendum wordt gehouden.
  • Het verstrekken van maximaal € 2 miljoen per referendum aan subsidies ten behoeve van maatschappelijke initiatieven die zich ten doel stellen het publieke debat in Nederland over de aan het referendum onderworpen wet te bevorderen. Hiervoor dient de commissie een subsidieregeling op te stellen.

Mogelijk moet de referendumcommissie op korte termijn aan de slag. De Kiesraad maakt namelijk in een openbare zitting op 14 oktober a.s. bekend of er voldoende geldige verzoeken zijn ingediend voor het referendum over de goedkeuringswet met betrekking tot de associatieovereenkomst met Oekraïne.

Informatie

Meer informatie over de referendumcommissie.

Meer informatie over het raadgevend referendum op de site van de Kiesraad.