Toolkit biedt burgemeesters ondersteuning tegen agressie

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een instrumentenkoffer gepresenteerd voor burgemeesters, wethouders en raadsleden die regelmatig te maken krijgen met agressie. De toolkit biedt hen ondersteuning om zich hiertegen te weer te stellen. Hij deed dit op het lustrumcongres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in de Rode Hoed in Amsterdam, waar bijna tweehonderd burgemeesters aanwezig waren.

Minister Plasterk: ‘Een burgemeester wiens auto in brand wordt gestoken na sluiting van een clubhuis; dit soort walgelijke bedreigingen, dit soort geweld tolereren we niet.’

De Toolkit Veilig Bestuur is ontwikkeld door de ministeries van BZK en Veiligheid en Justitie. De toolkit biedt onder meer een telefoonnummer dat politieke ambtsdragers en hun gezinsleden kunnen bellen als ze te maken krijgen met agressie en bedreiging. Alle burgemeesters krijgen een training om hen te leren om te gaan met intimidatie en bedreiging; een aantal van hen deed al mee aan een pilot. Er komt een training voor het bespreekbaar maken van agressie en geweld binnen het college of in de gemeenteraad. Een stappenplan laat politieke ambtsdragers zien wat zij kunnen doen tijdens en na een incident en biedt hen aanknopingspunten bij het opstellen van beleid om agressie tegen te gaan. De toolkit biedt ook een overzicht van de Eenduidige Landelijke Afspraken tussen politie, Openbaar Ministerie en BZK over onder meer hogere strafeisen en het met prioriteit oppakken van dit soort zaken.

Meer informatie op www.agressievrijwerk.nl/pa