Internationale Commissie voor Vermiste Personen komt naar Den Haag

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) tekende vandaag een verdrag waarin de vestiging van het hoofdkwartier van de International Commission for Missing Persons (ICMP) in Den Haag wordt vastgelegd. Koenders had zich al eerder uitgesproken voor de komst van de commissie naar Den Haag. ‘Ik ben blij dat deze organisatie naar Nederland komt. Zij is een belangrijke aanwinst voor juridische hoofdstad Den Haag en Nederland’, aldus de minister.

Minister Koenders en Kathryne Bomberger, directeur-generaal van het ICMP, ondertekenen het Zetelverdrag

De ICMP is in 1996 door de VS opgericht na inwerkingtreding van het vredesakkoord van Dayton voor Bosnië-Herzegovina. De commissie heeft na de Balkanoorlog een belangrijke bijdrage geleverd aan het opsporen van vermiste personen, onder meer in Srebrenica.

De huidige vluchtelingencrisis toont ons weer het belang van het werk van de ICMP, aldus minister Koenders: ‘Van de miljoenen mensen die vluchten voor conflict of vervolging raken duizenden vermist. De tragedies aan onze grenzen zijn daar een goede illustratie van. Onder de vluchtelingen zijn veel kwetsbare groepen, waaronder kinderen. Nederland steunt de commissie sinds haar oprichting in de nasleep het conflict in voormalig Joegoslavië. Sindsdien heef de ICMP overal ter wereld landen met succes bijgestaan. De Nederlandse hulp heeft er toe bijgedragen dat de ICMP zich kon ontwikkelen tot een organisatie met een wereldwijde rol en een wereldwijde opdracht.’

Inmiddels is de ICMP wereldwijd actief. In 2014 werd de ICMP erkend als intergouvernementele organisatie en werd bepaald dat het hoofdkwartier in Den Haag zou komen. Nederland heeft het werk van de commissie van meet af aan financieel en politiek ondersteund. Oud-premier Kok is een van de voortrekkers van de organisatie.

De commissie is tot nu gevestigd in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Zij werkt samen met overheden en andere belanghebbenden in conflictgebieden en bij natuurrampen en humanitaire crises. Wereldwijd heeft de commissie 140 mensen in dienst. De ICMP werkt in Nederland samen met het Nederlands Forensisch Instituut.

De commissie heeft nog geen passend definitief onderkomen gevonden in Den Haag, maar zal voorlopig opereren vanuit een tijdelijke kantoorruimte. Zij zal in Den Haag niet alleen een kantoor inrichten, maar is ook van plan een laboratorium te bouwen voor DNA-onderzoek.