Toespraak minister Van der Steur bij medewerkersbijeenkomst VenJ 5 oktober 2015

Toespraak van minister Van der Steur (VenJ) bij een medewerkersbijeenkomst van het ministerie van Veiligheid en Justitie op 5 oktober 2015 in Den Haag.

Beste collega's,

Het was geen gemakkelijke week voor Veiligheid en Justitie. Als jullie dit weekend op een verjaardag waren, dan waren er vast wel vrienden en familie die jullie daar nog even aan herinnerden. Zelf merkte ik dat natuurlijk ook. Ik was deze week op een evenement. Er stapte een man naar mij toe. Hij keek me aan. En hij gaf me 2 consumptiebonnen. Want 'die kon ik wel gebruiken,' dacht hij.

Collega's, het is begrijpelijk dat ons departement vaak in de belangstelling staat. Ons ministerie heeft een cruciale en belangrijke taak in de samenleving. De thema's waar we ons mee bezig houden raken mensen.

De reacties in de afgelopen periode - op de gebeurtenissen rond de foto van Volkert van der G. - waren heftig. Ik begrijp dat u zich daardoor geraakt voelt.

In het debat heb ik daarom gezegd dat we niet moeten vergeten dat tienduizenden medewerkers met hart en ziel, dag in, dag uit werken aan een veilige samenleving. Er zijn veel kritische geluiden, maar we moeten niet vergeten dat heel veel goed gaat.

Dat laat onverlet dat er ook dingen niet goed gaan, daar wil ik graag ook open over zijn. Dat is in deze zaak aan de orde, maar zal zoals verwacht ook naar voren komen bij het onderzoek van de commissie Oosting naar aanleiding van de zaak van Cees H.

Er zijn missers gemaakt in de regievoering, de informatievoorziening was onvoldoende en er is ten onrechte niet op tijd geëscaleerd.

Wie het debat heeft gevolgd heeft ook gezien dat ik daarbij de hand in eigen boezem heb gestoken.

In een organisatie zoals VenJ waar zoveel mensen werken zullen fouten worden gemaakt, dat moeten we met z'n allen accepteren. Maar het is juist vanwege onze belangrijke maatschappelijke opgave wel onze dure plicht deze niet te verdoezelen maar er open over te zijn, daar lering uit te trekken en ze zoveel als mogelijk te voorkomen.

We zullen er samen met elkaar alles aan moeten doen om herhaling van dit soort feiten te voorkomen. Als er drempels bestaan in de informatie-uitwisseling dan moeten we die vanaf dit moment met man en macht beslechten.

Ik ben er van overtuigd dat ik een beroep kan doen op uw inzet, loyaliteit en veerkracht.

Die hebben we nodig en geeft mij het vertrouwen om de opdracht die ik de SG heb gegeven tot een succes te maken.

Dat zal betekenen dat alle geledingen meegenomen zullen worden in het verbeteren van de regievoering, coördinatie en informatievoorziening. Management en medewerkers, beleid en uitvoering, eigen medewerkers en partners met wie wij samenwerken.

We zullen transparant moeten zijn over fouten, risico's en geschilpunten.

Op alle niveaus moet tegenspraak mogelijk zijn.

Politiek bestuurlijke sensitiviteit is voor iedereen een belangrijke competentie, zodat gevoelige informatie op tijd dáár komt waar hij moet zijn.

Het management heeft hierin een hele belangrijke taak, dat heeft een grote verantwoordelijkheid.

Ik ga volgende week in gesprek met de gehele managementtop (100). Ik zal hen daarbij aanspreken op hun verantwoordelijkheid en afspraken maken over welke concrete stappen we gaan zetten.

En bij deze bent u van harte uitgenodigd mee te denken. Uw suggesties en bespreekpunten kunt u meegeven aan de SG in reactie op zijn uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Als we samen er in slagen van de pijnpunten van vandaag de pluspunten van morgen te maken, dan hebben we bereikt wat we willen.

Want uiteindelijk verdient de samenleving een geolied ministerie van Veiligheid en Justitie dat adequaat en op tijd reageert op zaken die er toe doen: de rechtsstaat versterken en Nederland veiliger maken.

Ik reken op u, heb vertrouwen in uw, zeer veel dank voor uw komst. En nu: in de voertuigen/aan de slag!