Koenders bezoekt Griekenland

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt op maandag 19 oktober een bezoek aan Griekenland. Daar neemt hij in Athene deel aan een internationale conferentie over bedreigde religieuze minderheden in het Midden-Oosten. Ook bezoekt Koenders een tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen in een buitenwijk van de hoofdstad.

‘De grote toestroom van de vluchtelingen drukt zwaar op de Griekse opvangcapaciteit. Het is belangrijk dat de Europese lidstaten, waaronder Griekenland, zich samen inspannen voor een eerlijke en evenwichtige verdeling, goed functionerende buitengrenzen en hotspots’, zegt Koenders. Hij voegt daaraan toe: ‘het is belangrijk ter plekke te bezien welke mogelijkheden er zijn om beter samen te werken met Turkije’. De minister bezoekt maandag het tijdelijke opvangcentrum Eleonas in de Atheense wijk Votanikos, waar vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Iran en Somalië worden opgevangen.

In Athene ontmoet Koenders diverse Griekse collega’s, waaronder zijn ambtsgenoot Nikolaos Kotzias. De minister spreekt met hen over regionale en Europese ontwikkelingen, onder meer op het gebied van migratie. Griekenland vangt nu gemiddeld 5500 immigranten per dag op, waarvan de meesten op het eiland Lesbos aankomen.