Ministerraad spreekt over het vluchtelingenvraagstuk

Ook vandaag is er in de ministerraad weer uitgebreid gesproken over de verschillende aspecten van het vluchtelingenvraagstuk. 

Zo is besloten om de strafmaat voor mensensmokkel te verhogen. ‘Hiermee pakken we het verdienmodel van deze criminelen steviger aan en doen we meer recht aan de ernst van het delict’, aldus minister-president Mark Rutte.

Èn-èn-èn aanpak

De minister-president legde uit dat het kabinet langs drie sporen werkt aan het vluchtelingenvraagstuk:

  • in goede banen leiden van de instroom in Nederland (sober en rechtvaardig);
  • voorkomen van asielshoppen in Europa;
  • de instroom beperken, door te voorkomen dat mensen naar Europa komen en tegelijkertijd de terugkeer te coördineren

Afspraken EU en Turkije

De Europese Unie en Turkije hebben volgens Rutte gisteren belangrijke stappen gezet die bijdragen aan een beperking van de instroom. 'Met het EU-Turkije actieplan willen we de vluchtelingeninstroom en de stromen naar Europa daadwerkelijk terugdringen, door extra opvang met meer perspectief op scholing en werk, een betere registratie en een effectievere grensbewaking’, aldus Rutte.

Migratietop Valletta

De minister-president blikte vooruit op de migratietop, die op 11 en 12 november plaatsvindt in Valletta. Daar zal geprobeerd worden om met Afrikaanse landen samenwerkingsafspraken te maken over de aanpak van de grondoorzaken van migratie, werkgelegenheid voor jongeren, terugkeer, betere grensbewaking en opvang in de regio.

Rutte: ‘Zo werken we in Nederland, binnen Europa en met de landen buiten Europa, op alle fronten aan een geïntegreerde migratie-aanpak.’