Ruim baan voor ambitieuze verpleeghuizen

Ambitieuze verpleeghuizen in Nederland krijgen de ruimte om af te wijken van de bestaande wet- en regelgeving als ze denken dat het de kwaliteit van hun verpleeghuiszorg verbetert. In het kader van 'Waardigheid en Trots' gaan tientallen zorginstellingen aan de slag met hun zelfgeschreven plannen om daar werk van te maken. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaf hiervoor maandag het startschot in zorginstelling Frankeland in Schiedam.

Overweldigend enthousiasme

Van Rijn: 'Het enthousiasme voor 'Waardigheid en Trots' is overweldigend: 151 instellingen kwamen met voorstellen die betrekking hebben op 670 locaties. Kijk, dat zet zoden aan de dijk! Nu is het tijd voor de daad bij het woord, mijn verwachtingen zijn zeer hoog gespannen.'

Forse investering verpleeghuiszorg

Waardigheid en Trots gaat gepaard met een forse investering in verpleeghuizen. In 2016 is daar een bedrag van 140 miljoen euro voor beschikbaar. In de jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro. Daarbovenop wordt een geplande bezuiniging binnen de Wet langdurige zorg van 45 miljoen in 2016 geschrapt. Het leeuwendeel van het extra geld gaat naar opleiding en bijscholing van medewerkers en de dagbesteding wordt flink uitgebreid.

Waardigheid en trots

Van Rijn presenteerde op 11 februari jongstleden zijn plan 'Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen' als startpunt om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Speerpunten daarbij waren kwaliteit door de ogen van de bewoner, de deur wagenwijd open voor mantelzorgers, trotse zorgverleners en ruim baan voor goede verpleeghuizen met ambitie.

Hervorming langdurige zorg

De hervorming van de langdurige zorg is er op gericht de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid van de bij de langdurige zorg te versterken en te verbeteren. Dat betekent dat in de instellingszorg meer rekening gehouden wordt met de specifieke zorgvraag per cliënt en niet alleen te ‘zorgen voor’, maar ook te ‘zorgen met' familie en vrienden.