Werkbezoek minister OCW aan de HMC mbo vakschool te Rotterdam

VOICE-OVER: Minister Jet Bussemaker bracht op 21 september een bezoek aan het HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur in Rotterdam.
Daar sprak ze met leerlingen, docenten en vakmensen over het talentenprogramma 'Innovatief meubelmaker'.
MINISTER BUSSEMAKER: Ik vind het heel belangrijk dat scholen hun studenten uitdagen op alle niveaus en dat studenten die meer willen, meer kunnen die zich willen verdiepen in een onderwerp of zich willen verbreden nieuwe technieken met elkaar willen kunnen combineren dat ze daar ook de kans voor krijgen.
CLAUDI BLANKESPOOR: Het talentenprogramma bij ons op school houdt eigenlijk in dat leerlingen twee jaar lang zich extra gaan verdiepen in nieuwe technieken, kennis opdoen van andere materialen nieuwe materialen, op zoek gaan naar nieuwe wegen om daarvan gebruik te kunnen maken als vakman en daarmee nog beter te worden in hun vak.
SIEN VAN ZUYL: Excellent vakmanschap betekent voor mij dat je heel bedreven bent in je vak en dat je het met veel liefde en passie uitvoert en dat je mensen blij maakt met je product.
PIETER JANBROERS: Met het traject gaan we bedrijven benaderen die de nieuwe technieken uitvoeren.
Zoals op school hebben we 3D-printers staan maar een bedrijf dat alleen maar in 3D-printers is gespecialiseerd zo'n bedrijf gaan we zoeken, zodat we ervan kunnen leren.
BUSSEMAKER: Wat mij is opgevallen, is dat hier echt veel gemotiveerde studenten zitten maar dat het heel interessant is dat, zeg maar, de traditionele houtbewerking zich steeds meer gaat vermengen met nieuwe technieken, frezen dan moet je kunnen programmeren.
Je hoeft niet meer te kunnen zagen en meten, maar je moet programmeren je moet met een 3D-printer gaan werken, en je ziet dus ook dat degenen die hier in een excellent vakmanschap-programma zitten dat die daar nog extra veel in leren.
Ik neem deel aan het programma, omdat ik mij zo veel mogelijk wil verdiepen in andere vakgebieden. Ik wil zo veel mogelijk kennis opdoen, voor later ook zodat ik veel zekerder ben van mezelf, ook in het vak.
PIETER: Wat het talentenprogramma mij in de toekomst kan opleveren is vooral het zetje geven naar mijn vrijheid in de wereld van het ontwerpen de manieren zoeken hoe je iets kan maken.
En later wil ik voor mezelf gaan beginnen als ontwerper.
En als meubelmaker ben je nogal gebonden aan het hout en er is veel meer dan hout alleen.
En dat is excellentie voor mij.
BLANKESPOOR: Ik zou andere opleidingen als tip willen meegeven: ga er gewoon voor.
Ga samen die zoektocht met je studenten aan ga samen die reis aan om samen te leren, samen op zoek te gaan naar nieuwe wegen, nieuwe mogelijkheden en daar word je zelf namelijk ook beter van.

LEVENDIGE MUZIEK DIE WEGEBT

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Het beeld wordt blauw met wit. Beeldtekst: Dit is een productie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Copyright 2015.)