Kabinetsreactie ACM-onderzoek ‘Concurrentie op de markt voor MKB-financiering’

Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt mede namens minister Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer de kabinetsreactie op het onderzoek ‘Concurrentie op de markt voor MKB-financiering’ van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het onderzoek richt zich specifiek op concurrentie op de markt voor MKB-financiering. Gegeven het belang van deze markt voor de Nederlandse economie, verwelkomt het kabinet dit onderzoek en kan zich in algemene zin vinden in de aanbevelingen van deze studie. Het kabinet vind het belangrijk dat er voldoende financiering beschikbaar is voor het MKB met een gezond bedrijfsplan.

Het kabinet ondersteunt - ten aanzien van het vergroten van zoek- en overstapgedrag van MKB-ers - de aanbeveling om de informatievoorziening over het aanbod aan bancaire MKB-financiering, de acceptatiecriteria en de financieringstarieven verder te verbeteren. De bankensector kan nog verdere stappen zetten om in dit opzicht de communicatie richting MKB-klanten te verbeteren.

Het kabinet ondersteunt daarnaast de voorstellen van de ACM om banken uit te nodigen de berekeningswijze van de boeterente voor zakelijke leningen onder de loep te nemen. Minister Dijsselbloem geeft aan hierover in overleg treden met de banken. Ook vindt het kabinet het zinvol dat banken de overstapservice voor zakelijke betaalrekeningen evalueren, om zo de overstapkosten verder te verlagen.