Transparant onderwijs

Video over meer transparantie in het onderwijs

Onderwijs is belangrijk voor kinderen en hun ouders. Relevante gegevens over scholen moeten daarom openbaar beschikbaar goed vindbaar en bruikbaar zijn. Maar dat gebeurt nog te weinig. Vanuit de optiek dat de ouders het kind kennen zal een ouder het kind ook aansturen op een bepaalde school waarvan die denkt dat die het beste aansluit. Kom je in een soort van oerwoud terecht want er is ontzettend veel. Als wij de informatie hebben ben ik er een voorstander van dat we die delen. Ouders weten met welke vraag ze naar jouw gesprek komen. Je kunt sneller tot de kern komen. Ik denk dat dat wel echt een voordeel is. Ik vind het belangrijk om bijvoorbeeld te kunnen zien, hoe zijn onze resultaten op een aantal gebieden? Zien we dat ook terug in de resultaten en in waar wij ons bevinden ten opzichte van andere scholen. Ik denk dat niet heel veel ouders alle schoolplannen precies willen weten. Ik denk dat ze het wel prettig vinden dat het open ligt. Dat je het gevoel hebt bij een school dat het geen gesloten vesting is waar je niet in mag. Dan krijg je als ouder veel meer de indruk van, wat willen ze nou met mijn kind? Soms kan het zijn dat als je informatie deelt dat je daar reactie op krijgt en dat je er iets mee zou moeten. Maar ja, dat is natuurlijk ook belangrijk om je te kunnen verbeteren. Het is ook zo dat heel veel al aanwezig is en beschikbaar is en dat mensen dat toch meteen niet zo makkelijk vinden. Het was ook meer op gevoel dan op houden van informatie over hoe de school scoort ten opzichte van andere scholen. Uiteindelijk staan wij met zijn allen voor de ontwikkeling van de leerlingen. Dat kunnen we het beste doen door samen te werken. Één van de onderdelen van samenwerken is dat je de informatie met elkaar deelt. Zou het niet mooi zijn als je een betere indruk krijgt van wat een school wilt met je kind? Is de school gespecialiseerd in techniek? Of zijn ze erg bezig met burgerschap?
Zou het niet mooi zijn als door meer informatie te delen je als docent sneller tot de kern kunt komen als je ouders spreekt?
En zou het niet mooi zijn dat je als school altijd je resultaten kunt zien ten opzichte van andere scholen zodat je waar nodig kunt verbeteren? Daarom is het belangrijk dat het onderwijs transparant is.