Afscheid blauwe envelop nu ook in televisiecommercial

Vanaf vandaag is de commercial die het afscheid van de blauwe envelop aankondigt ook op televisie te zien. De commercial is onderdeel van de campagne ‘Vaarwel blauwe envelop’. In de campagne staat de overgang van papieren post van de Belastingdienst naar de digitale Berichtenbox centraal. De Belastingdienst zet hiermee de eerste stappen in het moderniseren van de interactie met burgers.

De modernisering van de interactie stelt burgers in staat alle zaken gemakkelijk online te regelen. In de Berichtenbox op MijnOverheid ontvang je veilig en gemakkelijk je post van de overheid. Op MijnBelastingdienst en MijnToeslagen vind je jouw actuele gegevens en kun je zaken regelen zoals aangiftes, aanvragen en melding van wijzigingen. De commercial wijst mensen er op hoe ze hun MijnOverheid account met Berichtenbox moeten activeren.

Om de modernisering van de interactie voor iedereen zo goed mogelijk te laten verlopen, werkt de Belastingdienst nauw samen met tientallen maatschappelijke organisaties. Zowel die organisaties als de Belastingdienst pakken signalen uit de samenleving op. Die signalen worden gedeeld en direct meegenomen in het verbeteren van de dienstverlening. Voor mensen die hulp nodig hebben, of mensen die juist hulp willen bieden aan een familielid, vriend of buur, heeft de Belastingdienst alle informatie bijeen gebracht op belastingdienst.nl/digitalepost.

Voordat een berichtenstroom volledig digitaal gaat, geldt in principe een periode van twee jaar waarin berichten zowel digitaal als op papier worden verstuurd. De eerste berichtenstroom die volledig digitaal gaat, is de berekening van Toeslagen in november en december 2015. Eind 2013 is deze berekening voor het eerst behalve op papier, ook digitaal verzonden naar de Berichtenbox op MijnOverheid. De uitnodiging voor het doen van de belastingaangifte gaat komend jaar naast digitaal ook nog op papier. De verwachting is dat het nog 5-7 jaar duurt voor de blauwe envelop helemaal verdwenen is. In die periode blijft de Belastingdienst het overgangsproces van papier naar digitaal continu monitoren.