Vooraankondiging publicatie beleidskader NGO-fonds grondoorzaken instabiliteit, conflict en gedwongen migratie

Zoals aangekondigd door minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) tijdens de begrotingsbehandelingen op 25 en 26 november, introduceert het ministerie van Buitenlandse Zaken een NGO-fonds van 125 miljoen euro voor de periode 2016-2021 gericht op het aanpakken van grondoorzaken van instabiliteit, conflict en gedwongen migratie in de volgende landen: Afghanistan, Pakistan, Jordanië, Libanon, Syrië, Mali, Zuid-Sudan, Sudan, Ethiopië, Somalië, Burundi en de Democratische Republiek Congo.

Hiervoor wordt in januari een beleidskader gepubliceerd. De aanvraag- en beoordelingsprocedure, de uiterste datum voor indiening van aanvragen en de beoordelingscriteria en de aan een aanvraag te stellen eisen zullen in het beleidskader uiteen worden gezet.

De voor ieder land specifiek geformuleerde doelstellingen van het beleidskader zullen overeenkomen met de beleidsdoelstellingen van het speerpunt Veiligheid & Rechtsorde. De theory of change voor het speerpunt Veiligheid & Rechtsorde is hier te vinden.

Nederlandse, internationale en lokale NGO’s komen in aanmerking voor financiering uit het fonds.

Tot het moment van publicatie zal door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades geen verdere informatie verstrekt worden.