Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de herdenking van voormalig SGP-senator mr. Gerrit Holdijk in de Eerste Kamer

Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de herdenking van voormalig SGP-senator mr. Gerrit Holdijk in de Eerste Kamer in Den Haag op 8 december 2015.

Mevrouw de voorzitter,

Minder dan een half jaar geleden namen we in dit huis afscheid van de heer Gerrit Holdijk als senator, een functie die hij maar liefst een kwart eeuw vervulde. Het verdrietige nieuws van zijn overlijden kwam niet onverwacht, maar toch nog heel snel.

Hij was in het Haagse een van de laatste mensen die ik persoonlijk altijd ben blijven vousvoyeren. Tegelijkertijd ken ik weinig politici zo direct benaderbaar en zo wars van opsmuk als hij. Het was die geheel eigen manier van doen die hem een natuurlijk gezag verleende, samen met zijn grote kennis van zaken en zijn wijze, bezonken oordeel. Zijn pijp paste bij zijn bedachtzame aard. Een gesprek of debat met senator Holdijk, was altijd de moeite waard

Hij was principieel en beginselvast, maar tegelijkertijd aimabel en geen scherpslijper. Met zijn eerlijkheid, onderkoelde humor en heldere taal nam hij mensen voor zich in; ook buiten de eigen kring. Zo heeft hij op geheel eigen wijze gedurende vele jaren veel voor ons land betekend.

De heer Holdijk zocht de voorgrond niet en al helemaal niet voor zichzelf. In de luwte van het politieke bedrijf voelde hij zich karakterologisch het meest thuis. Maar toen hij door politieke omstandigheden plotseling toch in het brandpunt van de belangstelling kwam te staan, bleef hij gewoon wie hij was. Een man zonder kaarten in de mouw, recht door zee en glashelder over zijn standpunten. 'Ik zit zo in elkaar dat ik het liefst zo onafhankelijk mogelijk tot mijn oordeel kom,' zei hij ooit; een uitspraak die getuigt van zelfkennis.

Wat Gerrit Holdijk ten diepste dreef was een onwankelbaar Godsvertrouwen. Ik vond het mooi hoe hij bij zijn afscheid van de Eerste Kamer sprak over de betekenis van de Veluwse afscheidsgroet 'Ajuus', dat komt van adieu, ga met God. Die weg is nu de zijne. En ik hoop van ganser harte dat deze gedachte troost biedt aan zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, zijn partijgenoten en alle andere nabestaanden. Ik wens hen heel veel sterkte toe.

Dank u wel.