Koenders en Dijkhoff in Praag: solidariteit en verantwoordelijkheid van alle lidstaten nodig

Alle Europese lidstaten moeten samen optrekken en solidariteit en verantwoordelijkheid tonen om de migratiecrisis het hoofd te kunnen bieden. Die boodschap hebben minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vrijdag overgebracht tijdens hun bezoek aan de Tsjechische hoofdstad Praag.

Europa wordt geconfronteerd met grote uitdagingen. Terrorisme, conflicten in het Midden-Oosten en de instabiliteit aan de randen van Europa bedreigen de Europese stabiliteit. ‘Dit zijn kwesties die lidstaten niet elk voor zichzelf kunnen oplossen. We hebben Europese samenwerking nodig die echte resultaten oplevert. Dat geldt zowel voor de buitenlandse politiek, migratie als terreur. Iedereen moet meedoen’, zei minister Koenders.

De aanpak van de migratiecrisis is topprioriteit voor het Nederlandse voorzitterschap van de EU. De dialoog met Tsjechië is hierbij volgens Koenders en Dijkhoff zeer belangrijk. Tsjechië is op dit moment namelijk voorzitter van de Visegrad-groep, een samenwerkingsverband tussen Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië.

Koenders en Dijkhoff hebben in hun gesprekken benadrukt dat de migratiecrisis alleen door gezamenlijke Europese oplossingen kan worden opgelost. 'Het is van belang dat alle lidstaten gemaakte afspraken nakomen, dus ook landen in de Centraal-Europese regio. We laten geen kans onbenut om de migratiecrisis aan te pakken. Dat is ook weer de boodschap vandaag in Tsjechië', aldus Dijkhoff.

De Nederlandse bewindslieden overlegden onder andere met de Tsjechische premier Sobotka, de minister van Buitenlandse Zaken Zaorálek en ministers van Justitie en Binnenlandse zaken Pelikán en Chovanec. Ze spraken ook over de andere prioriteiten van het EU voorzitterschap, het belang van een diepere en eerlijkere interne markt en de rechtsstatelijkheid binnen Europa.

Koenders bracht daarnaast een bezoek aan de Václav Havel-bibliotheek, waar hij met de directeur sprak over de oud-president van het land en zijn politieke erfenis. ‘Havel was een voorvechter van het democratisch debat, mensenrechten en het Europese ideaal. Dat zijn kernwaarden in de Europese Unie waar Nederland pal voor staat’, aldus Koenders.

Daarnaast kondigde Koenders aan dat er in 2017 een monument ter ere van Max van der Stoel (1924-2011) wordt onthuld in Praag. In 1977 was de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken de eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder die de Tsjechische dissident Jan Patočka (1907-1977) ontmoette. De filosoof Patočka streed destijds met Havel tegen het communistische bewind in Tsjecho-Slowakije en was samen met hem één van de grondleggers van de mensenrechtenbeweging Charta 77.