Rutte: ‘We moeten alert blijven’

De aanslagen die terreurorganisatie ISIS deze week pleegde in Istanbul en Jakarta bevestigen volgens minister-president Rutte opnieuw dat Nederland alert moet blijven op terrorisme. ‘Onze diensten zijn 24 uur per dag in het touw. Ze werken nauw samen met de Europese collega’s, uitwisseling van informatie over terroristen en terrorisme is daarbij cruciaal.’ Hij zei dit na afloop van de ministerraad.

Ja, vandaag in het kabinet natuurlijk stil gestaan bij de aanslagen die deze week zijn gepleegd. In Istanbul en Jakarta zijn opnieuw onschuldige slachtoffers gevallen, onschuldige burgers die ten prooi vielen aan brute zelfmoordaanslagen. We hebben ons medeleven overgebracht aan de Turkse en Indonesische regeringen. Ook aan de Duitse regering, vanwege het grote aantal Duitse slachtoffers in het geval van de aanslag in Istanbul. En we hebben natuurlijk ook onze hulp aangeboden. We zien hier weer bevestigd dat we alert moeten blijven en dat zijn we ook. Onze diensten zijn 24 uur per dag in touw. Ze werken nauw samen met de Europese collega’s, uitwisseling van informatie over terroristen en terrorisme is daarbij cruciaal. Daarom was het ook belangrijk dat deze week internationale samenwerking, dat die centraal stond tijdens de eendaagse internationale antiterreurtop die plaatsvond in Den Haag. Er zijn daar meer dan 60 praktische afspraken gemaakt over onder meer informatieverstrekking aan Interpol en de verstoring van de financiering van terroristen.

Dan heb ik natuurlijk ook gesproken in de ministerraad over asielzoekers die zich in de opvang en daar buiten zouden hebben misdragen. Bij een beschaafd land als Nederland hoort een sobere en rechtvaardige opvang van mensen uit een oorlogsgebied. U weet, wij vinden de aantallen te groot, maar op zichzelf wil Nederland natuurlijk altijd een land zijn waar slachtoffers van deze oorlogen een veilig heenkomen binnen een aantal, er zijn uiteraard grenzen, wel willen we bieden, maar daar horen wel plichten bij. Ook voor de vluchtelingen. En misschien moet ik dat nog ’s duidelijk stellen: wie in Nederland asiel aanvraagt die heeft zich te houden aan de Nederlandse wet en uiteraard ook aan onze normen en waarden. En dat betekent dat discriminatie, bedreigingen, maar ook geweld – in welke vorm dan ook, binnen de opvang of buiten de opvang, dat die niet worden getolereerd. In Nederland wordt in de COA-opvangcentra uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse normen en waarden, aan de gelijkheid van man en vrouw, van homo en hetero, van blank en zwart. Het is van belang dat deze verworvenheden van onze democratie die we in de afgelopen vele honderden jaren hebben opgebouwd, het humanisme, de Verlichting, de grondwet, dat die worden overgebracht. En iemand die hier naar toekomt kan ook ergens anders op rekenen: namelijk dat die persoon nooit zal worden aangesproken op de groep, maar als individu. Dat we niet kijken naar je afkomst, maar dat we kijken naar je bijdrage die wilt gaan leveren aan de Nederlandse samenleving, aan je toekomst, en dat je altijd zult worden beoordeeld op je gedrag, en niet op je geloof. Ook dat is van belang, want het grote merendeel van de mensen die in Nederland steun zoekt, veiligheid zoekt, is van goede wil. Maar helaas ook hier zijn er mensen bij die het verpesten en daar hebben we tegen op te treden. Medewerkers van het COA zijn alert op alle signalen. Zij stimuleren waar nodig aangiften. Ze bespreken ook dat met de lokale politie. Ook dat is van belang.

Dan tot slot kan ik melden dat terrorisme en migratie twee belangrijke onderwerpen zijn die woensdag aan de orde zullen komen tijdens mijn bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg. Daar zal ik ook het belang van de interne Europese markt bespreken. Er ligt nog ruimte voor 1250 miljard, dat is twee keer de hele Nederlandse economie, 1250 miljard ruimte, een grotere Europese economie zouden we hebben, ter grote van 1250 miljard euro als wij op een verstandige manier de markt verder zouden uitbouwen op het terrein van diensten, op het terrein van de digitale mogelijkheden, de energie-unie en de kapitaalunie. En dat zijn dus echte banen dankzij echte welvaart die er ook bij komen. Ook hier in Nederland. En daar willen wij stappen zetten, het midden- en klein bedrijf, de digitale interne markt. Na Straatsburg reis ik door naar Davos voor het World Economic Forum. Ook daar staan traditioneel de economische kansen centraal. Ik zal daar heel veel gesprekken hebben. Onder andere zal ik spreken over het Nederlandse voorzitterschap tijdens een sessie getiteld: ‘The future of the European Union’. Maar het is ook een goede kans om in 24 uur met heel veel collega’s te spreken. Ook de ministers Dijsselbloem, Ploumen en Schippers zijn aanwezig in Davos. Ieder met een eigen programma en ik ben dan weer net op tijd terug om u te woord te staan volgende week vrijdag in de persconferentie hier. 

Asielzoekers

Rutte reageerde ook op berichten over asielzoekers die zich zouden hebben misdragen, in de opvang of daarbuiten. ‘Wie in Nederland asiel aanvraagt, heeft zich te houden aan de Nederlandse wet en uiteraard ook aan onze normen en waarden. Dat betekent dat discriminatie, bedreigingen en geweld niet worden getolereerd.’

De minister-president gaf aan dat asielzoekers in Nederland worden beoordeeld op de bijdrage die ze willen leveren aan de samenleving. ‘Ook dat is van belang, want het grote merendeel van de mensen die in Nederland steun en veiligheid zoekt, is van goede wil. Maar helaas zijn er ook mensen bij die het verpesten en daar hebben we tegen op te treden.

Bezoek aan Europees Parlement

Volgende week bezoekt de minister-president het Europees Parlement in Straatsburg. Hij zal daar onder meer gesprekken voeren over terrorisme en migratie.

Ook bespreekt Rutte er het belang van de interne Europese markt. ‘Er ligt nog ruimte voor € 1250 miljard, als wij op een verstandige manier de markt verder zouden uitbouwen op het terrein van diensten, de digitale mogelijkheden, de energie-unie en de kapitaalunie.’

World Economic Forum

Na Straatsburg reist Rutte door naar het World Economic Forum in Davos.