Ministerraad 5 februari 2016

Ik heb begin deze week een bezoek gebracht aan Silicon Valley, samen met onze start-up envoy Neelie Kroes. Rondom San-Francisco is een regio die al decennia hofleverancier is van technologische innovaties. De eerste pc in de jaren ’80 tot en met de zelfrijdende auto waar deze dagen mee wordt geëxperimenteerd. Je ziet, als je daar praat met de bedrijven die we gezien hebben, Apple, Facebook, Tesla en nog een hele hoop andere, dat Nederland daar een ongelofelijk goede naam heeft. We hebben uitstekende technische universiteiten, we hebben een hoog opgeleide beroepsbevolking, we hebben een hele goede samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de overheid. En dat alles biedt, dat zie je ook terug in de feedback die wij krijgen, een enorme hoop verwachtingen hoe in de toekomst deze sector zich verder gaat ontwikkelen op het terrein van technologische innovaties. Tim Cook van Apple vertelde mij dat hij het aantal ontwikkelaars in Nederland verder moet worden vergroot, van allerlei toepassingen waar zij weer gebruik van kunnen maken. Op dit moment gaat het om zeer grote aantallen mensen met allerlei ZZP-bedrijven, kleine ondernemingen, die bezig zijn om toe te leveren. We zien dat Planet Labs zelfs een kantoor gaat openen in Nederland de komende tijd. In mei vindt een hele grote startup-conferentie plaats in Nederland. Daarbij zullen ook aantal hoofdrolspelers uit Silicon Vally aanwezig zijn, waaronder de al genoemde Tim Cook van Apple. Ook die conferentie, die wordt echt groot, gaat weer verder een enorme bijdrage leveren aan het op de kaart zetten van Nederland en laat zien welke ontwikkelingen we op dit gebied doormaken en laat zien hoe aantrekkelijk het is voor bedrijven om hier te zijn en te starten.

Groei en banen vormen ook het hoofdonderwerp vanavond bij het bezoek van mijn Italiaanse collega, premier Matteo Renzi. We zullen spreken over de versterking van de interne markt. We zijn er beiden van overtuigd dat die markt zich veel te veel beperkt tot dingen die je kunt vasthouden en te weinig tot zaken die je niet kunt vasthouden. De digitale interne markt, de energie-unie, de kapitaalunie en natuurlijk de dienstenmarkt. Enorme mogelijkheden. Er ligt een potentieel van twee keer de Nederlandse economie voor Europa. Dus meer dan 1250 miljard euro aan extra BNP voor Europa, als we deze sectoren van de grond kunnen krijgen. Je ziet dat Matteo Renzi in toenemende mate promotor is van structurele hervormingen in Europa. Ook in Italië heeft hij al vergaande hervormingen doorgevoerd, niet te vergelijken met wat er in de tien á vijftien jaar voor hem gebeurd is. Dus ik zie er zeer naar uit om samen met hem, ook na vanavond, de komende maanden op te trekken om die Europese groeiagenda verder voort te duwen.

Dan spreken we natuurlijk vanavond ook over migratie. Nederland werkt als EU-voorzitter er heel hard aan om met allerlei anderen die stroom naar Europa in te dammen. Op alle niveaus zijn daarvoor contacten. Gisteren in Londen, en marge van de Syrische donorconferentie heb ik met een groot aantal collega’s gesproken, onder wie Merkel, de Griekse premier Tsipras, premier Davutoglu van Turkije. Er zijn zoals u weet afspraken gemaakt met de Turken in het EU-Turkije actieplan. Die afspraken gaan te traag in de uitvoering, in die zin dat de aantallen mensen die oversteken vanuit Turkije naar Griekenland tot op de dag van vandaag op een te hoog niveau liggen. Er wordt vreselijk hard aan gewerkt om ook op dat punt de afspraken nu om te zetten in reële resultaten. Ik zal daar ook volgende week verder over spreken als premier Davutoglu Nederland bezoekt. Dat is aanstaande woensdag, dan hebben we uitvoerig de tijd samen. En dan ben ik volgende week vrijdagavond in Parijs bij François Hollande om ook over dit onderwerp door te praten. En dat alles in aanloop naar de Europese Raad die 18 en 19 februari plaatsvindt. Daar ben ik ook volgende week.