Tweedaags werkbezoek Ploumen aan Centraal Europa en westelijke Balkan

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengt op maandag 15 en dinsdag 16 februari een tweedaags bezoek aan vier landen in Centraal Europa en de Balkan: Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Servië.

Doel van het bezoek is tweeledig: met de EU- lidstaten wil de minister bespreken hoe ze beter kunnen samenwerken op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, onder meer bij het aanpakken van de grondoorzaken van migratie, zoals extreme armoede en ongelijkheid. Daarnaast wil de minister met alle vier de landen spreken over de vluchtelingencrisis, en kijken hoe nauwer kan worden samengewerkt.

Ploumen: 'De enige oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk is een Europese oplossing. Alleen samen kunnen we zorgen voor goede en veilige opvang van al die mensen die huis en haard hebben moeten achterlaten. Onze partners aan de oostgrens van Europa spelen hierbij een cruciale rol.'

Op maandag reist Ploumen achtereenvolgens naar Oostenrijk en Slowakije. In Oostenrijk bezoekt ze onder meer een opvangcentrum voor vluchtelingen en spreekt ze met de minister van Binnenlandse Zaken Mikl-Leiter.

Vervolgens gaat de reis naar Slowakije. Hier staat op dinsdag een ontmoeting met de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Lajčák gepland. Daarna reist Ploumen door naar Slovenië voor een ontmoeting met onder meer de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Het tweedaags bezoek wordt afgesloten in Servië, waar naast een ontmoeting met onder meer minister van Buitenlandse Zaken Dacic ook een bezoek aan grensplaats Sid op de agenda staat.