Breed topoverleg tussen Nederland en Algerije

Hoge Nederlandse en Algerijnse ambtenaren overleggen de komende dagen in Nederland. De delegaties gaan afspraken maken over onder meer regionale veiligheid, energie, migratie, gezondheidszorg en handel. Ook onderwerpen als democratie, mensenrechten en rechtsstaat worden besproken. Minister Koenders en zijn Algerijnse collega Lamamra sluiten het driedaagse overleg woensdag af.

Dertig jaar geleden spraken Algerije en Nederland af om de banden aan te halen om zo momentum te creëren voor meer economische en politieke samenwerking. Door de Algerijnse burgeroorlog in de jaren ’90 viel dit stil. ‘Algerije is een belangrijk buurland, waarmee samenwerking essentieel is. Zeker in deze tumultueuze tijden’, zegt Koenders.  De doorstart van de zogeheten Gemengde Commissie is het resultaat van geïntensiveerde diplomatieke contacten en ministeriële bezoeken over en weer in de afgelopen twee jaar. Het overleg past goed in het Nederlandse streven om samenwerking en betrekkingen met landen aan de zuidgrens van Europa te versterken.

De minister stelt dat het onder meer op terreinen als terrorismebestrijding, migratie en handel van belang is om gezamenlijk op te trekken. Nederland en Algerije werken al samen in het Global Counter Terrorism Forum; een voorbeeld dat volgens Koenders op andere terreinen navolging verdient. ‘Waar terrorisme angst zaait en uitdagingen zoals migratie landen en mensen verdelen, moet het antwoord gezocht worden in dichter bij elkaar komen, opdat we schouder aan schouder gedeelde zorgen en uitdagingen aan kunnen’, zegt de minister.

Het overleg tussen de Algerijnen en de Nederlanders is maandag begonnen. Dinsdag staat er een bedrijvenbezoek op de agenda, onder meer naar de Rotterdamse haven. Op woensdag sluiten Koenders en Lamamra de gesprekken af door de gemaakte afspraken te ondertekenen.

Minister Koenders grijpt het bezoek van Lamamra tevens aan voor overleg over de situatie in Mali. Algerije speelt een leidende rol bij het oplossen van het conflict in Mali. De ministers bespreken hoe Nederland en Algerije de komende periode samen kunnen optrekken om de stabiliteit in Mali en de Sahel verder te bevorderen. 

Minister Lamamra spreekt tijdens zijn bezoek ook met minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en premier Rutte.