Geen Europese vuist tegen homofobie

Nederland is teleurgesteld in de blokkade van één van de Europese lidstaten om meer werk te maken van gelijke rechten voor mannen en vrouwen, gendergelijkheid en de bescherming van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie in de Europese Unie. Voor het eerst in de geschiedenis van de EU had er vandaag politieke eensgezindheid onder alle 28 EU-lidstaten kunnen zijn voor het versterken van de bewustwording in de Europese Unie van (bestaande) rechten en daarmee het garanderen van wettelijke bescherming van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTI’s). Deze Raadsconclusies worden aangenomen bij unanimiteit (consensus). Voor één van de lidstaten bleek dit laatste echter nog een brug te ver. Omdat een meerderheid van de lidstaten alleen beide Raadsconclusies wilde aannemen slaagde de Raad van de Europese Unie er daardoor niet in om Raadsconclusies aan te nemen over EU beleid gericht op vrouwenrechten en gendergelijkheid, noch Raadsconclusies over EU beleid gericht op het beschermen van LHBTI’s in de EU.

Op de agenda van de Raad van de Europese Unie stonden vandaag Raadsconclusies over EU-beleid gericht op vrouwenrechten en gendergelijkheid en over EU-beleid gericht op het beschermen van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie in de EU.  Hoewel alle lidstaten konden instemmen met de Raadsconclusies over het verbeteren van vrouwenrechten en gendergelijkheid, werden ook deze Raadsconclusies niet aangenomen omdat een meerderheid van de lidstaten alleen beide Raadsconclusies wilde aannemen.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) pleit al langer voor een Europese aanpak van gelijke rechten van mannen en vrouwen en voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie binnen Europa. In 2013 riep ze tijdens de eerste editie van IDAHO, de internationale homo-emancipatietop, haar Europese ambtsgenoten op om tot een Europese aanpak van homorechten te komen. Een jaar later maakte Bussemaker afspraken met een aantal Europese collega’s over het verbeteren van de rechten van LHBTI’s.

Bussemaker is teleurgesteld over het bereikte resultaat: “Europese samenwerking is essentieel in de strijd tegen wereldwijde homofobie en voor het verbeteren van vrouwenrechten. Zeker nu is het belangrijk dat Europa laat zien waar zij voor staat. Namelijk dat vrouwenrechten en homorechten mensenrechten zijn, zonder grenzen. Dat iedereen het recht heeft om te kunnen zijn wie je wil zijn, ongeacht je roots. Het is zeer betreurenswaardig dat we nu geen gezamenlijke Europese vuist kunnen maken en gezamenlijk kunnen optreden tegen landen en organisaties die de rechten van vrouwen, van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders schenden,” aldus Bussemaker.

Burgers sterk maken en beschermen vormt een van de topprioriteiten van de Raad van de Europese Unie tijdens de drie voorzitterschappen van de Raad: Nederland, Slowakije en Malta in de periode van januari 2016 tot en met juni 2017. Voorafgaand aan het Voorzitterschap ondertekenden het Voorzitterschapstrio Nederland, Slowakije en Malta een gezamenlijke verklaring over gendergelijkheid. Daarin kondigde Nederland aan dat het Voorzitterschap Raadsconclusies wilde overeenkomen over de nieuwe gender equality strategie van de Commissie en dat tijdens het Nederlandse Voorzitterschap het politiek draagvlak voor EU-beleid gericht op het beschermen van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie in de Europese Unie nader verkend zou worden. Conclusie van deze verkenning is dat er breed politiek draagvlak is voor het versterken van de bewustwording in de EU van (bestaande) rechten en daarmee het garanderen van wettelijke bescherming van LHBTI’s en in de Europese Unie.