Samenwerking Nederland en Ethiopië bij migratie

Nederland en Ethiopië gaan op diverse terreinen samenwerken om de positie van migranten en vluchtelingen te verbeteren. 'Velen van hen hebben ter plekke onvoldoende kansen op een beter bestaan, maken dan keuzes om te vertrekken die maar al te vaak tot grote teleurstellingen en zelfs misstanden leiden,' aldus minister Ploumen die vanavond terugkeerde van haar bezoek aan Ethiopië.

In gesprekken met de ministers Tedros van Buitenlandse Zaken en Abebe van Justitie heeft Ploumen steun toegezegd voor een programma dat de positie van vrouwen versterkt die in het buitenland werken of dat van plan zijn. Zoals in de Golfregio. Naar schatting werken daar twee miljoen Ethiopiërs, overwegend meisjes en vrouwen, met het doel om hun families thuis te onderhouden. 'Het is erg belangrijk dat ze weerbaarder worden gemaakt tegen werkgevers die zich van alles permitteren. Zo moeten ze getraind worden hoe ze zich hiertegen kunnen verzetten en waar ze terecht kunnen als ze weer naar huis willen.' Aansluitend daarop willen beide ministers ook voor opvang zorgen van meisjes en vrouwen die zijn uitgebuit bij hun werk in de Golf.

Informatie voor mensen die van plan zijn om naar Europa te migreren is een volgend terrein waarop Nederland en Ethiopië gaan samenwerken. 'We moeten irreguliere migratie en mensenhandel ontmoedigen en bestrijden. Dat kan door mensen op de juiste wijze te informeren over de enorme risico's', aldus minister Ploumen. Op verzoek van Ethiopie gaan beide landen werken aan een informatie campagne, toegespitst op de doelgroep en op creatieve wijze gemaakt. De samenwerking wordt de komende maanden nader uitgewerkt, zodat de progamma's nog in de tweede helft van dit jaar van start kunnen gaan.

De minister onderstreept verder dat het bieden van perspectief ter plekke aan zowel de lokale bevolking als vluchtelingen essentieel is om irreguliere migratie te voorkomen. Ploumen: 'Vakopleidingen en banen zijn daarbij cruciaal, vooral voor jongeren. Het trustfund van de EU voor Afrika dat onlangs is gecreëerd zal met name daarvoor gebruikt moeten worden. Ik zal er scherp op toezien dat dit ook gebeurt.' De minister bezocht de afgelopen dagen ook een registratiecentrum en groot vluchtelingenkamp voor Eritreeërs in Hitsats, in het noorden van Ethiopië. Ze toonde zich onder de indruk van hoe de Ethiopische- en internationale hulporganisaties deze mensen opvangen en hen ondersteunen om op eigen benen te staan. In totaal verblijven ruim 700.000 vluchtelingen in het land.