Koenders: Opknapbeurt voor Europese wetgevingsmachine

Vandaag heeft de Raad onder Nederlands voorzitterschap een belangrijk inter-institutioneel akkoord voor beter wetgeven gesloten tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zelf.

'Vorig jaar zeiden velen dat het zo snel niet zou lukken, en zeker niet met alle drie partijen aan boord. Vandaag hebben we het tegendeel bewezen. Dit klinkt vast als euro-lingo in de oren van burgers, maar voor de logge en haperende Europese wetgevingsmachine is dit een geweldige opknapbeurt', aldus minister Bert Koenders die de Raad Algemene Zaken tijdens het Nederlandse Voorzitterschap voorzit.

'Dit ‘inter-institutionele akkoord beter wetgeven’ zorgt voor een radicale hervorming van de manier waarop in Brussel wordt gewerkt: minder maar betere regels door versterkte impact analyses, transparanter door het openen van het wetgevingsproces en legitiemer door een grotere invloed van de lidstaten en hun nationale parlementen.'

Tot op heden had het Europees Parlement een geprivilegieerde relatie met de Europese Commissie. De lidstaten verenigd in de Raad, en gesteund door hun nationale parlementen, hebben gevochten om op positie van gelijke voet mee te kunnen sturen met het jaarlijks wetgevingsprogramma van de EU. 'Die gelijkheid is nu ook operationeel vastgelegd in dit akkoord', zegt minister Koenders.  

Hoe belangrijk dit is, wordt duidelijk als het gaat om de rol die Nederland samen met andere partners speelt in de EU om te komen tot onder meer veiliger voedsel, betere kansen voor werknemers en ondernemers in de grootste interne markt ter wereld en betere Europese buitengrenzen. 'Regels zijn nu eenmaal nodig, maar laten we dan samen regels maken die voor de burgers werken, niet andersom. Met dit akkoord zetten we een belangrijke stap. Nu gaat het om de handen uit de mouwen te steken en het uit te werken de komende tijd', zegt minister Koenders.

Nederland heeft al langer gepleit voor deze agenda onder het motto ‘focus, balans en legitmiteit’. Stap voor stap wordt een moderner, meer gestroomlijnde EU bereikt. 'We zijn er nog niet, maar we zijn vandaag de goede weg ingeslagen.'