Koenders ziet uit naar staatsbezoek Mexicaanse president

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto brengt eind mei een staatsbezoek aan Nederland. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagavond in Amsterdam met zijn Mexicaanse ambtgenoot Claudia Ruiz Massieu gesproken over de inhoudelijke voorbereidingen van het bezoek.

Daarbij zullen zowel de goede politieke samenwerking als de economische banden centraal staan. ‘Nederland en Mexico zijn belangrijke handelspartners. Nederland is na de VS de grootste investeerder in Mexico’, aldus Koenders. De export vanuit Nederland naar Mexico bedraagt ongeveer 2,4 miljard euro. Vooral op het gebied van energie, landbouw, water, infrastructuur en logistiek hebben Nederland en Mexico elkaar veel te bieden.

Volgens Koenders zijn bezoeken over en weer goede gelegenheden om de samenwerking te versterken. ‘Nederland en Mexico zijn gelijkgezinde partners in multilaterale fora’, zegt Koenders over de huidige betrekkingen. ‘We zetten ons samen in voor ontwapening en VN-vredesmissies en spreken over mensenrechten.’ Minister Koenders bracht vorig jaar mei een bezoek aan Mexico, waar hij ook sprak over deze onderwerpen.