Nederland: Opschieten met Europese hulp aan Griekenland

De Raad van de Europese Unie stemt in met regelgeving voor een Europees noodhulpmechanisme. Dit nieuwe noodhulpinstrument kan ingezet worden om humanitaire hulp te verlenen op EU-grondgebied. Daartoe besloten de ministers van de EU-landen in Brussel tijdens de Raad Algemene Zaken, die werd voorgezeten door minister Koenders namens het Nederlandse voorzitterschap.

Het noodhulpinstrumentarium is opgericht om Griekenland en andere lidstaten te ondersteunen bij de opvang van grote groepen mannen, vrouwen en kinderen. De humanitaire hulp is bedoeld om er voor te zorgen dat er voorzien kan worden in de basisbehoefte van vluchtelingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om water, voedsel, medicijnen en onderdak. De hulp zal verstrekt worden door de Europese Commissie of partnerorganisaties zoals de UNHCR of NGO’s.

Minister Koenders: ‘Het menselijk leed is groot. Dit noodhulpmechanisme is een forse stap in de goede richting. Het is belangrijk dat de hulpmiddelen nu snel beschikbaar worden gesteld om de situatie van vluchtelingen zo snel mogelijk te verbeteren. Nederland stuurde vorige week al als eerste een vliegtuig vol hulpgoederen zoals dekens, slaapzakken en veldbedden naar Griekenland.' Ook zijn er ambulancebusjes ter beschikking gesteld. Op dit moment zijn er ongeveer 35.000 vluchtelingen in Griekenland.

In 2016 is €300 miljoen euro nodig, en dit loopt in de periode 2016-2018 op naar in totaal €700 miljoen euro. De Europese Commissie en de het Europees Parlement moeten nog instemmen met het voorstel van de Europese Commissie over de financiering van de Noodhulp. De noodhulp kan niet alleen ingezet worden ten behoeven van de vluchtelingen crisis. De hulp kan ook ingezet worden bij andere bijzonder crises of humanitaire rampen, zoals terroristisch aanvallen, epidemieën en nucleaire ongevallen.