Toespraak minister Hennis-Plasschaert bij uitreiking Militaire Willems-Orde aan het Korps Commandotroepen

Toespraak van minister Hennis-Plasschaert (Defensie) bij de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan het Korps Commandotroepen op dinsdag 15 maart 2016 op het Binnenhof in Den Haag. Let op: Alleen het gesproken woord geldt!

Majesteiten, Ridders der Militaire Willems-Orde, Eenheden die de Militaire Willems-Orde aan hun vaandel voeren, Excellenties, Generaals en Admiraals, Aangetreden troepen, Militairen van het Korps Commandotroepen, Geachte genodigden,

Van harte welkom op deze historische en symbolische locatie! Het hart van onze parlementaire democratie.

And a special welcome to our guests who were part of the International Security Assistance Force in Afghanistan. We could really rely on each other, in a hostile environment…where our soldiers had to take great risks under difficult circumstances. Our cooperation there proved to be highly valuable. Thank you so much for being with us today. Please allow me to continue in Dutch.

Dames en heren,

We zijn hier bijeen voor een uitzonderlijke gebeurtenis. Vandaag decoreert Zijne Majesteit de Koning het Korps Commandotroepen, voor uitstekende daden die getuigen van moed, beleid en trouw. De onderscheiding wordt toegekend voor het optreden van het Korps in Afghanistan, van maart 2005 tot september 2010. Een optreden dat niet vanzelfsprekend is. En een optreden dat niet is los te zien van de geschiedenis van het Korps.

Volgend jaar viert het Korps Commandotropen zijn 75-jarige bestaan. Opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar voorbeeld van de Britse commando-eenheden, die op hun beurt een paar jaar daarvoor in het leven waren geroepen. Dit alles op last van toenmalig premier Winston Churchill. En het was Winston Churchill, die zei: 'If you are going through hell, keep going!' Doorgaan waar anderen noodgedwongen stoppen! Dat kenmerkt de commando. Dat is wat de leden van het Korps vanaf dag 1 krijgen aangeleerd, dus vanaf het moment dat ze met mutsdas en tokkel aan de opleiding beginnen.

Want laat het duidelijk zijn: Een commando gaat door, ook als hij zich letterlijk een weg vooruit moeten vechten in vijandelijk gebied. Een commando gaat door, ook als hij zich begeeft in onherbergzaam gebied onder dreiging van hinderlagen, snipers en bermbommen.

Een commando gaat door, ook als alle omstandigheden tegen zitten én de uitputting nabij is. Een commando gaat door, omdat hij, juist dan, blindelings kan vertrouwen op zijn kameraden. Wat voor velen ondenkbaar én onhaalbaar is, is voor de commando dagelijkse inzet.

Eerst komt de missie, de opdracht is heilig. Dan komt het team. En als laatste de commando zelf. Niet hij maakt het verschil, máár zijn bijdrage aan het team en de opdracht.

Onder werkelijk alle omstandigheden kunnen wij vertrouwen op het Korps Commandotroepen!

Dit maakt trots!

En het spreekt voor zich dat de toekenning van deze bijzondere onderscheiding ook een erkenning is voor het gehele Korps. Kortom: een erkenning voor eenieder die bij het Korps dient én heeft gediend! Zij hebben het Korps gemaakt tot wat het nu is. Zij hebben - met bloed, zweet en tranen - alles gegeven om het Korps op dit uitzonderlijke niveau te krijgen. Van de jongste commando tot de oudste veteraan mét groene baret.

Ook de intensieve samenwerking tussen de commando's en de speciale eenheden van de mariniers - zeker in die periode - mag hier niet onbenoemd blijven. En natuurlijk, naast hen stonden én staan, vele andere mannen en vrouwen, van alle krijgsmachtdelen, wapens en dienstvakken! Zij zorgen ervoor dat onze special forces kunnen excelleren. En ook zij opereren niet zelden onder moeilijke omstandigheden. Iedere dag opnieuw.

Een inzet die overigens broodnodig is! De veiligheidssituatie, dichtbij én ver weg, spreekt boekdelen. De behoefte aan een krijgsmacht met een effectief handelingsvermogen is dan ook evident. En steeds vaker komen crises snel op. Steeds vaker gaat het om een strijd die zich 'tussen mensen' afspeelt, draait het om tegenstanders die opgaan in het terrein, opgaan in de bevolking. Steeds vaker is het strijdtoneel onoverzichtelijk, onvoorspelbaar en zeer complex. Van conventionele strijdkrachten, tot irreguliere milities, terroristische organisaties en grootse criminele netwerken. Dit alles vraagt om militairen die flexibel, snel en chirurgisch kunnen optreden.

Dit vraagt om militairen die het overzicht kunnen bewaren, een stap vooruit kunnen denken én in een split second beslissingen kunnen nemen. De leden van het Korps Commandotroepen zijn hiertoe bij uitstek geschikt. In de krijgsmacht van vandaag én morgen, vormen zij dan ook een factor van groot belang!

Dames en heren,

Op basis van verschillende dossiers heeft de Commissie Dapperheidsonderscheidingen besloten om het Korps Commandotroepen voor deze bijzondere onderscheiding voor te dragen. Ook het Kapittel der Militaire Willems-Orde heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar het optreden van het Korps Commandotroepen, in de periode maart 2005 tot september 2010. En met genoegen, en ook gepaste trots, heb ik de aanbeveling van het Kapittel opgevolgd.

Majesteit,

De Militaire Willems-Orde is de oudste en tevens hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Een onderscheiding tot beloning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, bedreven door diegenen, welke ons én het vaderland dienen, in welke betrekking ook én zonder onderscheid van stand of rang. Bij Koninklijk Besluit heeft u bepaald dat het Korps Commandotroepen voor deze onderscheiding in aanmerking komt. En dit bijzondere besluit zal nu - door uzelf - nader worden toegelicht.

Paradecommandant, wilt u hiertoe eerst de Commando-mars laten spelen en aansluitend het vaandel van het Korps Commandotroepen laten uittreden?