Koenders naar Indonesië

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt deze week een vierdaags bezoek aan Indonesië. 'Nederland en Indonesië hebben van oudsher nauwe banden. Tegelijk belooft de relatie ook veel voor de toekomst', aldus de minister voorafgaand aan de reis.

Koenders begint zijn reis op Bali. Hij neemt woensdag deel aan een ministeriële conferentie over migratie. Europa en Azië staan volgens Koenders vaak voor dezelfde uitdagingen. 'In Europa willen we mensensmokkelaars de wind uit de zeilen nemen. Daar zijn de autoriteiten in Azië ook mee bezig. Over dit soort onderwerpen dienen wereldwijd afspraken gemaakt te worden. Ik heb daarom de uitnodiging van de Indonesisch minister van Buitenlandse Zaken aangenomen', aldus Koenders, die op de top spreekt met ministers uit de hele regio.

Koenders zal op de top ook zijn ambtgenoot uit Australië en de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Maleisië ontmoeten om de stand van zaken te bespreken rond opsporing en berechting na de ramp met vlucht MH17. ‘De vijf meest betrokken landen werken nog altijd nauw samen en er is regelmatig sprake van overleg’, aldus Koenders.

Mensenrechten en handel

Na het bezoek aan Bali vliegt de minister door naar Jakarta. Hij voert daar overleg met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Retno Marsudi. Zij zullen onder meer spreken over manieren om de bilaterale en handelsbanden verder aan te trekken. Ook zal gesproken worden over de geopolitieke ontwikkelingen in landen als Syrië, Irak en Iran en over de positie van Indonesië in Azië. Daarnaast zal de mensenrechtensituatie in Indonesië aan bod komen, evenals de mogelijkheden om samen te werken in de aanpak van drugsproblemen, mede in relatie tot de doodstraf.

Ook zal Koenders met maatschappelijke organisaties spreken over mensenrechten en de stand van de rechtsstaat. Verder zal hij overleggen met de secretaris-generaal van ASEAN en de Indonesische coördinerend minister van Politieke en Veiligheidszaken Luhut Panjaitan.

Waterbeheer

Koenders bezoekt ook de wijk Pluit in Noord Jakarta om, in gezelschap van de gouverneur van Jakarta, met eigen ogen het belang van een goede kustverdediging en waterbeheer voor armoedebestrijding, stedelijke en maritieme ontwikkeling, en de Nederlandse rol daarbij, te zien.

Op donderdag houdt de minister ook een toespraak in het Erasmus Huis. Koenders zal zowel vooruitblikken op de toekomst als terugkijken op het verleden. De minister vindt het van belang om niet alleen de hoop uit te spreken dat de brede en kleurrijke samenwerking tussen Indonesië en Nederland verder zal intensiveren, maar ook om met open vizier en onbevooroordeeld naar het verleden te kijken.