Ploumen reikt Ambassadeursprijs uit aan winnaar Agrico

Agrico is winnaar van de Ambassadeursprijs 2016. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft de prijs zojuist overhandigd aan het bedrijf uit Emmeloord. Dat gebeurde op de bedrijvendag van de jaarlijkse ambassadeursconferentie.

De specialist in aardappelrassen krijgt deze prijs voor de succesvolle introductie van een nieuw aardappelras in Kenia. Ploumen: ‘Daarmee heeft Agrico de productiviteit en kwaliteit van de Keniaanse aardappelteelt flink verbeterd. Bovendien is de voedingswaarde hoger, heeft het ras minder water nodig en is het een bijdrage aan de hoognodige diversificatie van de Keniaanse landbouw. Agrico’s sterke lokale netwerk van kleine boeren en vooral boerinnen, is een belangrijke sleutel tot succes gebleken. Kortom, een geweldige innovatie voor zowel de boeren, de consumenten en de Keniaanse economie.’

 

Minister Ploumen en winnaar van de Ambassadeursprijs Agrico

Beeld: Kick Smeets

Dit succes is tot stand gekomen in een publiek-privaat partnerschap van Agrico, de Nederlandse ambassade in Nairobi en hulporganisaties SNV en IFDC. ‘Een goed voorbeeld van hoe de agenda van hulp en handel vorm krijgt in de praktijk. De ambassade speelde een cruciale rol om koudwatervrees bij de Keniaanse overheid weg te nemen, bijvoorbeeld met betrekking tot het risico op plantenziekten’, aldus Ploumen. Agrico wordt beloond met publicitaire ondersteuning via de Rabobank en een netwerkreceptie bij de Nederlandse ambassadeur in Nairobi.

Andere genomineerde Nederlandse bedrijven waren dit jaar SolarNow in Oeganda en Vahali Shipyards in Servië. De Ambassadeursprijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt is bedoeld om internationaal ondernemen te bevorderen en te laten zien hoe Nederlandse ambassades en consulaten kunnen ondersteunen met een breed netwerk, contacten en landenkennis. Initiatiefnemers van de prijs zijn MKB Nederland, Rabobank en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlandse ambassades en consulaten-generaal hebben kandidaten voorgedragen.