Benoeming voorzitter en leden Kiesraad

De heer mr. J.G.C. (Jan-Kees) Wiebenga wordt voorzitter van de Kiesraad en prof. dr. R.B. (Rudy) Andeweg en mevr. dr. J.E. (Jacobine) van den Brink worden leden van de Kiesraad. De ministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten hen voor te dragen voor benoeming. De benoemingen gaan in op 1 januari 2017.

Wiebenga, Andeweg en Van den Brink volgen de huidige Kiesraadleden Kummeling (voorzitter), Leyenaar en Te Veldhuis op. Zij nemen afscheid vanwege het verstrijken van de maximale zittingsduur.

Jan-Kees Wiebenga (1947) is sinds 2001 lid van de Raad van State. Hij legt deze functie neer per 1 januari 2017. Voor 2001 was hij onder meer burgemeester en lid van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Rudy Andeweg (1952) is hoogleraar Empirische Politicologie aan de Universiteit Leiden. Jacobine van den Brink (1978) is universitair docent aan de Universiteit Leiden en vanaf 1 juli a.s. hoogleraar Europees en nationaal bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht.