Minister Koenders spreekt Surinaamse collega

Minister Koenders sprak vandaag met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Badrising. Het was het tweede gesprek dat de minister had met zijn Surinaamse counterpart.

Volgens Koenders zijn beide landen onlosmakelijk met elkaar verbonden. ‘Nederland en Suriname hebben vanwege de cultuur, taal en geschiedenis nog altijd sterke banden. Op verschillende manieren zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen rechtstreeks met elkaar verwant. Nederland zal zich daarom blijven inspannen voor goede contacten tussen de samenlevingen’, aldus minister Koenders.  
 
De ministers spraken over de economische situatie in Suriname. Nederland is een van de grootste investeerders in het land. Suriname kreeg recent een IMF-lening ter bevordering van het economische herstel. Nederland financiert nog een Twinningfaciliteit gericht op samenwerking tussen maatschappelijke organisaties in Suriname en Nederland op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. Het programma loopt eind 2016 af. Minister Koenders staat positief tegenover verlenging van de faciliteit. Het programma zal eerst geëvalueerd worden, waarbij uitbreiding van de sectoren tot de mogelijkheden behoort.

De ministers spraken ook over de recente ontwikkelingen rondom de Amnestiewet. Koenders verklaarde eerder dat hij het besluit van de Krijgsraad een positieve eerste stap vindt.