Gegevensoverzicht Zuid-Celebesaffaire ter inzage bij NIMH

In het kader van juridische claims doet het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) historisch verificatieonderzoek naar vermeende slachtoffers van excessief geweld ten tijde van het dekolonisatieconflict in Indonesië. Het instituut heeft hierbij een overzicht opgesteld met gegevens over het Nederlandse optreden tijdens de zogenaamde 'Zuid-Celebes Affaire' (december 1946 tot februari 1947). Het gaat hierbij om informatie over mogelijke slachtoffers van standrechtelijke executies. Het overzicht ligt vanaf heden ter inzage bij het NIMH.

Het NIMH zoekt voor het verificatieonderzoek informatie in archieven en collecties van:

  • het Nationaal Archief;
  • het NIMH;
  • het Koninklijk Instituut van Taal- , Land- en Volkenkunde beheerd door Universitaire Bibliotheken Leiden;
  • het Nederlands Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies en
  • de historische collecties van de Nederlandse krijgsmacht.

Het NIMH doet dit verificatieonderzoek sinds 2012 op verzoek van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Tijdens die onderzoeken vinden de onderzoekers van het NIMH ook gegevens van mogelijke andere slachtoffers van executies. Hoewel iedereen deze informatie zelf kan opzoeken in de archieven, is besloten deze ter inzage te leggen. De gegevens zijn op afspraak in te zien in de studiezaal van het NIMH in Den Haag. Daarnaast wordt bezien of de gegevens ook ter inzage kunnen worden gelegd in Indonesië. Daarvoor is gekozen om de zorgvuldigheid bij het verlenen van inzage zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.  

Periode en regio

In het overzicht staan gegevens over Zuid-Celebes (nu Zuid-Sulawesi). Het verificatieonderzoek van het NIMH richtte zich namelijk vooral op de claims van Indonesische weduwes die uit die regio komen. Het Depot Speciale Troepen (DST) onder leiding van kapitein Raymond Westerling voerde in Zuid-Sulawesi van december 1946 tot eind februari 1947 operaties uit. Het overzicht is aangevuld met enkele gevallen die buiten de directe periode van het optreden van het DST vallen.