Persconferentie na ministerraad 30 september 2016
Goedemiddag. Vandaag was in Jeruzalem de begrafenis van Shimon Peres. Namens Nederland was minister-president Rutte daarbij aanwezig en daarom heb ik de Raad voorgezeten. De aanwezigheid van een enorm aantal leiders uit heel veel landen geeft aan hoe belangrijk Shimon Peres is geweest. Een wijze en inspirerende man. Een man die bovendien de hoop uitstraalde dat vrede in het Midden-Oosten wel mogelijk is. Hij durfde het met Yitzhak Rabin en Yasser Arafat aan om de Oslo-akkoorden te sluiten. Ze werden daarvoor terecht destijds geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede.
Woensdag is het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar het neerstorten van vlucht MH17, gekomen met krachtig en helder bewijsmateriaal. Bewijsmateriaal dat ook opnieuw heel confronterend was voor de nabestaanden. Laten we dat niet vergeten. Dankzij het onderzoek van het JIT weten we nu precies met welk wapen vlucht MH17 is neergehaald. We weten precies vanaf welke locatie de raket is afgevuurd. En we weten hoe vervolgens die BUK-raket langs welke route is aan- en afgevoerd. We blijven er, samen met de andere landen van het JIT en met brede steun van de internationale gemeenschap, voor strijden dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen. Het is essentieel dat het JIT ook de volgende stappen in het onderzoek in onafhankelijkheid en zonder politieke bemoeienis kan gaan zetten. Het strafrechtelijk onderzoek is immers nog in volle gang. En daarom is het onacceptabel dat woordvoerders van de Russische regering in reactie op de presentatie van het JIT de professionaliteit, de integriteit en de onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie zonder enige fundering ter discussie hebben gesteld. Minister Koenders heeft dat de Russische ambassadeur in Nederland vandaag in glasheldere termen te verstaan gegeven. En daarnaast heeft hij Rusland opgeroepen volledig te blijven meewerken aan het onderzoek en daaropvolgende vervolging en berechting, conform resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.
Tenslotte heeft de Ministerraad vandaag besloten de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie Resolute Support te verlengen tot eind 2017. Resolute Support richt zich op het adviseren en trainen van de Afghaanse strijdkrachten, zodat zij op eigen kracht kunnen zorgen voor veiligheid van dat land. En daarbij is de afgelopen tijd voortgang geboekt, het land staat er evident beter voor dan een aantal jaar geleden. Maar het is ook duidelijk dat er nog steeds buitenlandse hulp nodig is. Het kabinet wil daarom ook volgend jaar maximaal 100 Nederlandse militairen inzetten in Afghanistan. Nederlandse trainers blijven daarbij actief in het noorden van het land, werken samen met Duitsland. En het voortzetten van Resolute Support is in het belang van Afghanistan, maar ook van de internationale veiligheid, en dus van ons allemaal. Wij zijn van mening dat we Afghanistan op deze moeilijke en lange weg niet in de steek moeten laten en daarom blijft de internationale gemeenschap Afghanistan steunen.