Verklaring van minister Koenders over de aanslagen in Jemen

In deze verklaring spreekt minister Koenders zijn afschuw uit over het bombardement op het rouwcentrum in Jemen (8 oktober 2016).

‘Het afschuwelijke bombardement op een rouwcentrum in Sana’a afgelopen zaterdag met vele honderden burgerslachtoffers tot gevolg is een nieuw dieptepunt in het conflict in Jemen. Het illustreert opnieuw het schokkende gebrek aan respect voor mensenlevens door de bij het conflict betrokken partijen. Ik steun dan ook de verklaring van Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Mogherini hierover van zaterdag.

Het is noodzakelijk dat ook dit incident gedegen wordt onderzocht, en dat de schuldigen uiteindelijk verantwoording afleggen. In dat licht is het positief dat Saoedi-Arabië heeft toegezegd het bombardement te onderzoeken. Ik verwacht transparantie over de uitkomsten van dat onderzoek.

Nederland heeft zich tijdens de laatste zitting van de VN Mensenrechtenraad opnieuw sterk gemaakt voor onafhankelijk onderzoek naar alle schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht in Jemen, met als resultaat een versterkt mandaat voor het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten om hiervoor experts in te zetten.

Alleen een onderhandelde politieke oplossing tussen alle partijen kan het conflict in Jemen stoppen. Hiervoor is het van belang dat er nu een nieuw staakt-het-vuren van kracht wordt.

In de tussentijd voltrekt zich een humanitaire ramp in Jemen. Nederland heeft onlangs opnieuw extra middelen ter beschikking gesteld voor noodhulp, en roept andere landen op meer geld vrij te maken ten behoeve van noodhulp aan Jemen.’