Toespraak van minister Schultz van Haegen met korte reactie op startsein Nederlands project Commercial Cruising Vessel (CCV) tijdens METS beurs

Toespraak van minister Schultz van Haegen (IenM) op de maritieme vakbeurs METS 2016 in de RAI in Amsterdam. zij gaf een korte reactie bij het startsein van het project Commercial Cruise Vessel van de maritieme sector waaronder HISWA Vereniging.

Heren, dank voor uw uiteenzetting en dit warme welkom op het Holland Paviljoen.

Niet verbazingwekkend dat de Nederlandse maritieme sector hier zo prominent is vertegenwoordigd. Ons land heeft internationaal een toppositie in de wereld.

En dat vervult mij met trots. Zeker als ik in het buitenland op handelsmissie ben, ervaar ik die trots, vaak met de maritieme sector in mijn kielzog voor het binnenhalen van orders.

Om meteen maar op uw laatste woorden te reageren. Ik begrijp dat uw sector naar de overheid kijkt voor ondersteuning. Ik vind dat uw sector mans genoeg is om haar eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Wat het Rijk doet is een ondernemersklimaat scheppen waarin u kunt excelleren en kansen grijpen. Waarin u vrij kunt navigeren en regelgeving u niet in de vaarweg zit. Daarbij passen ook de maatregelen die ik wèl neem.

Ik zal bijvoorbeeld de zogenoemde 'Large Yacht Code 3' in wetgeving verankeren. Ook voor het onderdeel bemanningsvereisten zal ik aansluiten bij dit systeem; dat betekent vooralsnog dat de desbetreffende vaarbevoegdheidsbewijzen kunnen worden erkend. Deze maatregelen maken het gemakkelijker om schepen onder de Nederlandse vlag te brengen.

Daarnaast wil ik de dienstverlening van het Nederlandse scheepsregister verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van doorlooptijden en informatievoorziening.

Uiteraard wil ik verder met u meedenken. Een sterke sector is natuurlijk ook in het belang van onze economie en werkgelegenheid. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat u in overleg met het Netherlands Foreign Investement Agency [NFIA] de mogelijkheden beziet om de nieuwe CCV-markten naar Nederland te brengen.

In de Maritieme Strategie hebben we samen als bedrijfsleven en overheid de ambitie verwoord de maritieme toppositie te behouden en versterken.

Daarvoor moet wel gewerkt worden. We doen dat samen. U doet dat door het creëren van bedrijvigheid en ik door de randvoorwaarden te scheppen voor die bedrijvigheid. We hebben daarvoor samen met de sector een aantal acties geformuleerd.

U hebt mij vandaag uitgenodigd om het startsein te geven aan het zogeheten Commercial Cruising Vessel project (afgekort CCV). Waar kan het mooier dan op deze prachtige beurs waar de internationale business rondom de superjachtbouw en watersportindustrie bijeenkomt.

Het project beoogt Nederland en de Nederlandse vlag aantrekkelijk te maken voor de commerciële exploitatie van superjachten.  De sector ziet kansen om meer superjachten onder Nederlandse vlag te brengen. De jachten worden nu in Nederland gebouwd. Echter, zoals u aangaf, gaan deze vervolgens voor de vlag en exploitatie naar het buitenland. Het zou mooi zijn om hiervan meer bedrijvigheid in Nederland te laten plaatsvinden. Dat sluit goed aan bij de ambitie van de Maritieme Strategie.

Ik steun uw ambities op dit vlak zoals gezegd. Misschien niet in de mate waarop u hoopte, maar wel in ondersteuning vanuit mijn rol als overheid om uw sector concurrerend en gezond te houden.  

Tot slot. U toont ambitie, lef en ondernemingszin getuige ook uw ambitie om een Noord West Europese Superjachtroute te ontwikkelen. Zo ken ik ook de Nederlandse maritieme cluster. Handen uit de mouwen en op zoek naar nieuwe kansen en markten. Ik wens u daarbij veel succes.