Toespraak minister-president Mark Rutte bij de regeringslunch ter gelegenheid van het staatsbezoek van de koning en koningin van België

Toespraak minister-president Rutte bij de regeringslunch ter gelegenheid van het staatsbezoek van de koning en koningin van België op 29 november 2016 in de Ridderzaal in Den Haag.

Sire, Majesteiten, excellenties,  dames en heren,

Thomas van Aquino schreef ooit: ‘Er is niets op deze aarde dat meer gewaardeerd wordt dan ware vriendschap.’ De band met onze zuiderburen is bijzonder en intensief. Dat komt natuurlijk omdat wij buren zijn. Maar het komt ook omdat wij zoveel in elkaar herkennen. Omdat we een taal en cultuur delen. En omdat de persoonlijke contacten zo warm en hecht zijn. Wij zijn niet alleen buren, wij zijn ook vrienden. Vrienden die elkaar graag bezoeken. Koning Filip en Koningin Mathilde, wij zijn vereerd u deze dagen te mogen ontvangen.

En ik ben er trots op dat wij vandaag een keer iets nieuws doen. Ik heb meerdere regeringslunches meegemaakt en daar zitten dan vaak oud-politici en belangrijke mensen met de nodige onderscheidingen op de revers. En daar is natuurlijk ook helemaal niets mis mee. Maar wij als goede buren én vrienden doen het deze keer anders dan anders. Vandaag  staat er een thema centraal: innovatie. En vandaag zitten hier in de Ridderzaal ondernemers, start-uppers en nog maar net benoemde Nationale Iconen, afkomstig uit Nederland, Wallonië, Vlaanderen én het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Mensen die in elk geval één ding gemeen hebben, namelijk dat zij moeiteloos het ene na het andere creatieve idee uit hun mouw schudden. En met uw tafelgenoten hebt u dan ook nog gemeen dat u werkzaam bent in dezelfde sector, bijvoorbeeld logistiek, smart cities, fin tech of life sciences en health.

Graag zou ik het thema daarom willen verbreden naar innovatie én samenwerking. Want met een idee alleen ben je er nog niet. In samenwerking met anderen kom je pas ergens. Bovendien sluit het aan op een trend, namelijk dat Nederland en België zich steeds meer als één regio presenteren. Dat zag je bijvoorbeeld aan de gezamenlijke Vlaams-Nederlandse handelsmissies naar Texas en Atlanta. En volgende week reis ik, nog zo’n noviteit, in Benelux-verband, samen met Charles Michel en de Luxemburgse premier Xavier Bettel naar Tunesië.

Met een blik op de wereldkaart is dat een zeer voor de hand liggende trend. Want voor de buitenwereld zijn Nederland en België 1 grote hub aan de Noordzee. Een mooi voorbeeld van wat samenwerking kan opleveren is de bekendmaking onlangs dat Zeeland Seaport en de Haven van Gent de mogelijkheden tot een fusie gaan onderzoeken. Zo’n fusie zou leiden tot 15% groei, en maakt dat de havens samen in de Europese top 10 terechtkomen.

Ik ken geen ander voorbeeld van 2 internationale concurrenten die zo nauw gaan samenwerken. Maar ik begrijp wel dat juist Nederland en België elkaar op dit niveau weten te vinden. Want die samenwerking beginnen we natuurlijk niet bij nul. Vanuit ons gedeelde verleden en onze gedeelde taal en cultuur kunnen wij Nederlanders dat met niemand beter dan met de Belgen. Nederland en België zijn allebei open economieën, internationaal georiënteerd en met een sterke handelsgeest. Onze landen kennen een traditie van samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid. En we staan allebei in de top 10 van de Europese innovatieranglijst, op nummer 5 en nummer 7. Willen we volgend jaar individueel een hogere positie noteren, dan moeten we de samenwerking versterken.

Laat ik één voorbeeld noemen. Pauline van Dongen is hier vandaag ook aanwezig. Zij ontwikkelde een jurk met kleine draagbare zonnecellen die energie genereren. Daardoor kun je bijvoorbeeld met hulp van je kleding je telefoon opladen. Nooit meer die moedeloze zoektocht naar een stopcontact. Het klinkt nu nog zeer futuristisch, maar kan over een aantal jaar zomaar een normaal onderdeel van het straatbeeld zijn. Pauline ontwikkelde de jurk bij het Holst instituut, waar het Nederlandse TNO en gerenommeerde IMEC samenwerken aan toonaangevende techniek op het gebied van flexibele elektronica. Zij ontwikkelden de dunne zonnepanelen, die een draagbaar ontwerp mogelijk maakten. Het is een prachtig bewijs van wat samen innoveren kan opleveren.

De jurk laat bovendien op microniveau zien waarom innovatie zo belangrijk is. Innovatie maakt vooruitgang mogelijk. Het zorgt voor economische groei, en dus voor meer welvaart voor onze inwoners. Het zorgt dat onze economieën concurrerend blijven. En het helpt ons bij de grote uitdagingen waar wij wereldwijd voor staan. Baanbrekende vindingen in de zorg maken dat we langer leven en gezonder oud kunnen worden. Slimme technologieën zorgen voor een schonere planeet. En innovaties in de voedselsector maken dat een groeiende wereldbevolking beter van voedsel kan worden voorzien.

Dames en heren, er staat dus wat op het spel. En we vergroten onze mogelijkheden door over de grens te kijken. Dan komen we natuurlijk al snel uit bij een goede buur, die dezelfde handelsgeest en creativiteit bezit. Ik hoop dat u hier vandaag inspirerende gesprekken zult hebben, die tot baanbrekende ideeën leiden en misschien wel tot nog meer futuristische producten. Met als stevige basis een ware vriendschap.

Dank u wel.