Hulp voor noodlijdende Zuid-Sudanezen

Nederland schiet de bevolking van Zuid-Sudan te hulp die zwaar gebukt gaat onder een gruwelijke burgeroorlog. Dat maakte Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag bekend na afloop van haar bezoek aan Noord Uganda waar honderdduizenden Zuid-Sudanezen naartoe zijn gevlucht. De steun van Nederland gaat overigens ook naar mensen die nog in hun verscheurde vaderland verblijven: 'Als we niets doen ontstaat zowel in Zuid-Sudan als Noord Uganda een onhoudbare situatie met fatale gevolgen,' stelt Ploumen.

De minister bracht vandaag een bezoek aan het vluchtelingenkamp Bidibidi in Noord Uganda dat in drie maanden tijd explosief gegroeid is tot maar liefst 240.000 mensen. De massale instroom vraagt van de Ugandese overheid en hulporganisaties een enorme inspanning, omdat het vaak om vluchtelingen gaat die helemaal niets meer hebben. Minister Ploumen: 'Er is nog gebrek aan veel, zoals voldoende water, scholen en hygiëne, met het risico op besmettelijke ziekten. Toch heb ik veel bewondering voor de Ugandese aanpak die tot nu toe een ramp heeft voorkomen. Er wordt hard gewerkt om de zelfredzaamheid van vluchtelingen te vergoten. Zo krijgen ze een stukje land om te bewerken en om op te wonen. Ook mogen ze vrij reizen en werk zoeken buiten het kamp.'

Wat verder opvalt aan het Ugandese model is dat de voorzieningen die in korte tijd voor de vluchtelingen gerealiseerd zijn -zoals noodhospitaals en scholen- worden gedeeld met de lokale, veelal arme bevolking. Ploumen: 'Daarmee zorg je zowel voor draagvlak als voor een betere integratie dan wanneer je de gemeenschappen gescheiden houdt.' Het totale aantal Zuid-Sudanese vluchtelingen in Uganda ligt inmiddels op meer dan een half miljoen.

Nederland zal de vluchtelingen op twee manieren ondersteunen. Een programma voor vakopleidingen in de landbouw voor Ugandese jongeren wordt nu ook opengesteld voor jeugdige vluchtelingen. Daarnaast worden twee Nederlandse hydrologen ingezet om het grote tekort aan water te verminderen. Deze gaan een plan opstellen hoe drinkwater duurzaam gewonnen kan worden, evenals water voor irrigatie en vee. Ploumen: 'Het gaat hier om expertise -landbouw en water- waarin Nederland zich onderscheidt en ook voor vluchtelingen een verschil kan maken. Zo moeten we voorkomen dat het grondwater hier binnen een paar jaar helemaal op is nu er veertig pompen zijn geplaatst die continu worden gebruikt.'

Minister Ploumen maakt verder vijf miljoen euro vrij voor Zuid-Sudanezen die nog in eigen land verblijven. Daar dreigt mede door het aanhoudende geweld nu ook hongersnood in delen van het land. 'Het gaat met name om voedselhulp voor tienduizenden kinderen en vrouwen die in verwachting zijn, of net zijn bevallen en borstvoeding geven. We proberen de meest kwetsbaren de komende maanden zo goed mogelijk te ondersteunen,' aldus de minister. Deze vorm van noodhulp zal via het VN Wereldvoedselprogramma (WFP) worden gegeven.