Verklaring van minister Koenders over uitkomst verkiezingen in Gambia

In deze verklaring feliciteert minister Koenders van Buitenlandse Zaken de nieuwe president van Gambia, Adama Barrow (5 december 2016)’.

‘Het Gambiaanse volk heeft tijdens een rustig verlopen verkiezingsdag een duidelijke keuze gemaakt voor Adama Barrow, de kandidaat van de coalitie van oppositiepartijen. Ik feliciteer Barrow met zijn overwinning. De huidige president Jammeh heeft de uitslag aanvaard en zegt de macht te zullen overdragen. De manier waarop de verkiezingen zijn verlopen - vreedzaam en democratisch - betekent een impuls voor de toepassing van democratische beginselen in Afrika.

Deze uitkomst biedt een nieuwe toekomst voor het land en het Gambiaanse volk. Het biedt ook hoop voor de Gambiaanse jeugd en al die Gambianen die naar het buitenland zijn gevlucht en nu de kans krijgen terug te keren om bij te dragen aan de opbouw van het land. Tot slot roep ik de nieuw verkozen president op om het besluit tot terugtreding uit het ICC te heroverwegen en Gambia zijn plek in de Afrikaanse en internationale rechtsorde weer in te nemen.’