Koenders bezoekt migratiekruispunt West-Afrika Niger

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag in de Nigerese hoofdstad Niamey met de autoriteiten gesproken over het gezamenlijk aanpakken van de migratie-impuls die ervoor zorgt dat het land een belangrijk kruispunt is voor migranten uit West-Afrika. 'Door de geografische ligging is Niger het Prins Clausplein voor de route naar Libië en Europa. Nagenoeg alle migranten uit West-Afrika trekken door de stad Agadez. Hier ligt een belangríjk deel van de oplossing voor het probleem dat ons in Europa rechtstreeks raakt', aldus de minister vanuit Niger.

De EU heeft het afgelopen jaar met zestien landen onderhandeld over migratieafspraken om de stroom migranten te stoppen. Vijf Afrikaanse landen kregen prioriteit, waaronder Niger. De afspraken met de landen, die Nederland namens de EU heeft gevoerd met Ghana, Ivoorkust en Mali, werpen vruchten af. 'In Niger is veel voortgang geboekt op ontmoediging, alternatieve economische perspectieven, terugkeer en voorlichting,' concludeert minister Koenders na zijn gesprekken met president Issoufou, premier Rafini, minister van Buitenlandse Zaken Yacouba en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in de Nigerese hoofdstad Niamey. Honderden mensensmokkelaars zijn opgepakt, alternatieve inkomstenbronnen zijn gegenereerd, de EU-missie EUCAP Sahel wordt uitgebreid en Europese politie-eenheden zullen worden ingezet om te helpen de Nigerese grenzen te bewaken.

'De geboekte vooruitgang moeten we actief steunen. Niet praten, maar doen', aldus Koenders. Nederland zal daarom 1 miljoen euro aan het IOM in Niger geven om de vrijwillige terugkeer van Afrikaanse migranten naar hun landen van oorsprong te stimuleren. Dit moet voorkomen dat migranten de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee maken. Dit maakte Koenders bekend tijdens zijn bezoek aan een IOM migrantenhuis in Niamey, waar gestrande migranten uit de regio worden voorbereid op hun terugkeer naar land van herkomst. 'Ik ben geraakt door de tegenslagen die deze mensen te verduren hebben gehad. Hoop op een beter leven eindigt voor velen in een nachtmerrie. De zinloosheid van de trek is schrijnend. Velen is verteld dat de Middellandse Zee een rivier is. Hier lukt het mensen die slachtoffer zijn van verschrikkelijke praktijken in onder meer Libië op een waardige manier terug te laten keren naar hun eigen land.'

Nederland steunt Niger bij de aanpak van de grondoorzaken van migratie met onder meer een onderzoek naar economische alternatieven voor de lucratieve smokkelindustrie, een project voor schoon drinkwater, waterbeheer voor verbetering van de landbouw en seksuele voorlichting ter beheersing van de explosieve bevolksgroei. 'Aanpak van migratie kan alleen succesvol zijn als de impuls om te vertrekken wordt weggenomen', aldus minister Koenders.

De resultaten van de onderhandelingen van de EU met onder meer Niger worden eind deze week tijdens de Europese raad voorgelegd aan de Europese regeringsleiders. President Issoufou zegde minister Koenders toe naar Brussel af te reizen hiervoor. De minister: 'Dit soort betrokkenheid van de partnerlanden is exact wat nodig is om het migratietij te keren.'