Koenders bedankt Nederlandse militairen in Mali

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan Nederlandse militairen in Mali. Op kamp Castor in Gao bedankte hij hen voor hun werk en toewijding. ‘Zonder jullie inzet zou dit land er minder goed voor staan, en zou Nederland minder veilig zijn’, zei de minister tijdens een ontmoeting met de militairen. ‘Het kabinet is jullie, maar ook jullie familie en vrienden die jullie moeten missen, ontzettend dankbaar.’

De Nederlanders nemen deel aan de VN-vredesmissie MINUSMA, die erop is gericht de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Het West-Afrikaanse land, in de instabiele Sahel-regio aan de zuidflank van Europa, werd in 2012 overlopen door jihadisten. Door de inzet van Frankrijk en later MINUSMA werd weer enige mate van stabiliteit in het land gebracht. Mali kampt echter nog steeds met problemen die ook een grensoverschrijdend karakter hebben, zoals smokkel en terrorisme. Ook is Mali een doorgangsland voor migranten naar Europa.

‘De Malinese grenzen zijn poreus. Extremisten kunnen een dreiging vormen voor de Europese veiligheid. Onrust hier kan direct leiden tot een toename van migratiestromen richting de Middellandse Zee. Het stabiliseren van Mali is daarom ook in ons belang’, aldus Koenders. Dankzij MINUSMA is er de nodige vooruitgang geboekt. Zo is er een vredesakkoord getekend en zijn tienduizenden ontheemden en vluchtelingen teruggekeerd.

‘Maar we zijn er nog lang niet. De veiligheidssituatie is broos en de uitvoering van het vredesakkoord verloopt moeizaam. Daarom blijft het werk van MINUSMA noodzakelijk om de Malinezen te ondersteunen op hun weg naar een veilige en welvarender toekomst’, zei de minister tijdens een ontmoeting met de leiding van de VN-missie.

Nederland levert ook volgend jaar een bijdrage aan de missie. In Gao stond Koenders nog stil bij het aanstaande vertrek van de Nederlandse gevechts- en transporthelikopters, die aan het begin van het jaar terugkomen. ‘Jullie hebben een cruciale bijdrage geleverd aan deze missie en zullen node worden gemist.’ Momenteel wordt in overleg met de VN en partners gewerkt aan een goede overdacht van de helikoptercapaciteit. Zo is Duitsland voornemens om de Nederlandse helikopters af te lossen.